L’avinguda del Príncep d’Astúries i el carrer del Secretari Coloma canvien de nom

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el canvi de denominació de l’avinguda del Príncep d’Astúries, que separa els districtes de Gràcia i de Sarrià - Sant Gervasi, per avinguda de la Riera de Cassoles. També s’ha completat l’expedient administratiu perquè el carrer del Secretari Coloma, a Gràcia, torni a denominar-se carrer de Pau Alsina.

17/02/2019 11:55 h

Ajuntament de Barcelona

Tots dos canvis de denominació han estat promoguts per entitats i plataformes veïnals i van ser aprovats pels districtes respectius. La Ponència del Nomenclàtor, l’òrgan encarregat de denominar els carrers de Barcelona, també va emetre un dictamen favorable respecte als canvis. En tots dos casos no hi hagut cap al·legació contra el canvi de nom durant el període d’al·legacions.

La recuperació de denominacions populars, com la de Riera de Cassoles, o la de la figura de Pau Alsina, de tradició obrera, és “un pas més per eliminar la petjada franquista i desborbonitzar el nomenclàtor de la ciutat”, segons el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello.

El consens de la iniciativa ciutadana

La Plataforma Riera de Cassoles ha liderat la iniciativa del canvi de nom de l’avinguda del Príncep d’Astúries per Riera de Cassoles, després que el setembre del 2015 l’Ajuntament de Barcelona aprovés promoure el canvi de nom d’una dotzena de places i carrers de la ciutat dedicats a personalitats de l’aristocràcia borbònica.

A principis del 2016 un grup de veïns i veïnes es van organitzar per fer pública la seva opinió sobre el nom que trobaven més escaient per a l’avinguda del Príncep d’Astúries i van coincidir que s’hauria de substituir pel de Riera de Cassoles, un canvi que van pensar que tindria una acollida i un consens amplis, perquè no comportava cap posicionament polític, cultural o religiós. A l’antic municipi de Sant Gervasi de Cassoles, dues rieres importants creuaven el terme: la riera de Sant Gervasi (actual carrer de Balmes i una part de la via Augusta) i la riera de Cassoles (frontera natural amb l’antic municipi de Gràcia, coincident amb el traçat actual de la via).

En el cas del carrer del Secretari Coloma, la proposta que ha acabat prosperant ha estat la de recuperar el nom de Pau Alsina, atès que havia estat el nom original d’aquest carrer fins que el règim franquista el va substituir pel de Secretari Coloma, en homenatge a un dels responsables que la Inquisició arribés a Catalunya a finals del segle XV i partidari de l’expulsió dels jueus. A través d’una consulta ciutadana, celebrada entre els dies 15 de novembre i 15 de desembre de 2017, el veïnat hi va votar favorablement.

Pau Alsina (Barcelona 1830-1897) va ser un dirigent obrer, polític republicà i teixidor de vels. Va assistir al Congrés Obrer de Barcelona del 1865. Va ser diputat al Congrés dels Diputats (del 1869 al 1871), el primer que pertanyia a la classe treballadora, i posteriorment, senador per la circumscripció de Barcelona. Durant els darrers anys de la seva vida va ser conserge d’un museu barceloní. Va donar nom al carrer que va de la travessera de Gràcia fins a la travessera de Dalt.

Etiquetes associades a la notícia