Memòria al Camp de la Bota per les persones afusellades pel franquisme

Un total de 1.706 persones van ser afusellades pel franquisme a Barcelona des del final de la Guerra Civil fins al 1952. Algunes van ser executades al Castell de Montjuïc, d’altres a la presó Model, però la majoria d’aquestes persones, més de 1.600, van morir al parapet del Camp de la Bota, a peu de platja i on ara hi ha el Fòrum. Actualment les restes del parapet es troben submergides sota l’aigua, però el record de les víctimes de la repressió franquista tornarà a surar amb una doble actuació de l’artista Francesc Abad, un memorial a la plaça del Fòrum amb els noms de totes elles i l’exposició “Camp de la Bota”, al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

14/02/2019 17:37 h

Ajuntament de Barcelona

El Parapet de les executades i executats 1939-1952 és un gran mur de 55 metres de llargada i 3,5 d’alçada, semblant al mur davant del qual van tenir lloc els afusellaments. Hi té inscrits els noms i cognoms de les 1.706 persones afusellades, segons consta en la documentació dels consells de guerra sumaríssims obtinguda amb la recerca que ha portat a terme l’Arxiu Nacional de Catalunya.

L’espai s’inaugurarà el 24 de febrer a les 12.00 hores a la plaça del Fòrum mitjançant un acte ciutadà que inclourà les actuacions d’Andrea Motis, Rusó Sala, Sabor de Gràcia i Brodas Bros, a més dels parlaments institucionals i una ofrena floral. El mateix dia s’instal·larà a la plaça del Fòrum un faristol informatiu que explicarà els fets.

A més, el MUHBA presenta l’exposició “El Camp de la Bota”, de l’artista Francesc Abad, que es podrà visitar a partir del 22 de febrer i fins al 17 de març a la Capella de Santa Àgata.

Es tracta d’un projecte en procés de creació sobre el llegat del passat que es basa en les execucions que va ordenar la dictadura franquista i que van tenir lloc al Camp de la Bota. Una primera edició de l’exposició, que va rebre el premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques 2004, es va poder veure en diferents sales d’exposicions i museus de les comarques de Barcelona.

L’acció se celebra coincidint amb la commemoració dels vuitanta anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, l’any 1939 —moment en què va començar la repressió sistemàtica i les cruels execucions perpetrades pel franquisme— i se suma a les altres iniciatives com la retirada de medalles a personalitats franquistes o la commemoració dels bombardeigs sobre població civil, portats a terme per l’aviació franquista.

Qui eren les persones afusellades?

Entre les 1.706 persones executades hi havia persones que van lluitar per la democràcia i la llibertat: homes i dones pertanyents a moviments sindicals o socials, cooperativistes, persones que havien participat en la defensa armada de la república o que treballaven per a les institucions republicanes.

Les darreres execucions al Camp de la Bota van tenir lloc el 14 de març de 1952, coincidint amb la celebració del Congrés Eucarístic, que, juntament amb el reconeixement del règim franquista per la UNESCO, pretenia blanquejar la imatge del règim franquista davant la mirada del món. Tot i que amb menys intensitat, es van continuar practicant execucions fins al 1975.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades