Setanta-cinc anys de record de les víctimes de l’Holocaust

El 27 de gener de 1945, les tropes de l’Exèrcit Roig van entrar al camp d’extermini d’Auschwitz i en van alliberar prop de 1.700 persones. Aquesta efemèride marca la data del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que enguany rememora 75 anys d’aquests fets. Un programa d’activitats convida a reflexionar sobre l’Holocaust, descobrir com la ciutat va esdevenir un refugi per a les famílies jueves i homenatjar les víctimes.

25/01/2020 16:24 h

Ajuntament de Barcelona

La commemoració d’aquesta data expressa el compromís de Barcelona amb la promoció, la defensa i la difusió dels drets humans mitjançant la construcció d’una ciutadania democràtica. Per això la ciutat s’uneix a les jornades de commemoració internacionals, com les de la Unesco, les de les Nacions Unides o les d’altres entitats memorials i museus d’arreu del món, en record dels més de sis milions de víctimes de l’Holocaust i de les altres víctimes per motiu de raça, creença, orientació sexual o ideologia, i com a condemna de qualsevol manifestació d’odi, violència, antisemitisme o qualsevol altra forma de racisme actuals.

“Auschwitz avui, 75 anys després”, a El Born CCM

“Auschwitz avui”, “Silencis” i “Identitats contemporànies” són els títols de les tres taules rodones que tindran lloc diumenge, 26 de gener, a El Born Centre de Cultura i Memòria. Personalitats del món de la cultura i l’activisme, com ara Xavier Antich, Marta Marín-Dòmine, Rosa Toran o Arnau Pons, hi participaran per reflexionar sobre què significa per al present un dels episodis més traumàtics de la història contemporània europea: l’Holocaust.

A més, hi haurà un taller de lectura de fotografies d’arxiu d’Auschwitz i d’altres imatges de Francesc Boix a partir del dibuix, o la projecció de la pel·lícula No m’importa que passem a la història com uns bàrbars (2018), del director romanès Radu Jude, en què es planteja el silenci de la participació de l’exèrcit romanès durant la Segona Guerra Mundial.

Amb aquesta jornada, El Born Centre de Cultura i Memòria vol construir un espai col·lectiu per respondre els interrogants que encara avui planteja l’existència d’Auschwitz pel que fa a la nostra història i la inquietud pel racisme actual, en un moment en què s’estan vivint importants regressions democràtiques en molts indrets del món.

Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

El 28 de gener, com cada any, s’encendran set espelmes per homenatjar els diferents col·lectius de víctimes de la barbàrie nazi. Se celebrarà així el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, amb un acte al Saló de Cent. Les espelmes s’encendran per recordar els sis milions de persones jueves assassinades, la resistència jueva, el milió i mig de nenes i nens víctimes, el poble gitano, els republicans i republicanes deportats, les persones LGTBI i la maçoneria, així com una darrera espelma en record dels Justos entre les Nacions, els homes i dones que van arriscar la vida per salvar els jueus perseguits.

Durant l’acte també s’interpretaran peces musicals, com El malei rachamim, pregària jueva pels difunts; Gelem Gelem, l’himne del poble gitano, i El cant dels ocells. Alumnes de l’IES Francisco de Goya llegiran un text de la Xarxa de Memòria i de Prevenció del Feixisme “Mai més”, de l’Amical de Mauthausen i altres camps.

Exposició virtual “Barcelona, refugi de jueus”

“Barcelona, refugi de jueus” és una mostra digital que explica les principals onades de migracions jueves que van arribar a la ciutat entre les dues guerres mundials. El resultat és un relat visual que destaca les trajectòries de famílies, personatges, empreses i agrupacions jueves establertes a Barcelona entre el 1914 i el 1945.

Del 25 de gener al 2 de febrer es podrà visitar a la Capella Reial de Santa Àgata (MUHBA, plaça del Rei) la videoinstal·lació de presentació que resumeix la mostra.

Col·laboració amb les amicals de Mauthausen i Altres Camps i Ravensbrück

La commemoració del 75è aniversari de l’alliberament dels camps nazis s’allargarà els pròxims mesos, i coincidirà amb l’aniversari de l’entrada de les tropes americanes i soviètiques, l’any 1945, als camps de Buchenwald (del 3 al 7 d’abril), de Sachsenhausen (del 17 al 20 d’abril), de Ravensbrück (del 29 al 30 d’abril) i de Mauthausen (del 5 al 6 de maig).

En aquest sentit, el consistori està treballant amb l’Amical de Mauthausen i Altres Camps i de Totes les Víctimes del Nazisme d’Espanya, i amb l’Amical de Ravensbrück, per reforçar la tasca de memòria de les víctimes i a favor de la democràcia i dels drets humans que duen a terme les dues entitats.

Etiquetes associades a la notícia