L’ús de bicis i motos compartides, condicionat al compliment de la normativa i a una bona conducta

L’accés al servei de motos i bicicletes d’ús compartit estarà condicionat a la bona conducta dels usuaris i usuàries, que podran ser expulsats del sistema si incompleixen la normativa. Ara comença el període perquè les empreses sol·licitin les llicències per poder operar a la ciutat, i la regulació serà efectiva a partir de l’1 de gener de 2020.

08/10/2019 15:14 h

Ajuntament de Barcelona

Els usuaris i usuàries del servei de motos i bicicletes d’ús compartit hauran de seguir el codi de bones pràctiques, que promou una conducció responsable, sostenible i cívica. Les conductes que poden suposar l’expulsió del servei són:

  • Conduir amb una taxa d’alcohol que superi la permesa.
  • Conduir sota la influència de les drogues.
  • Conduir de manera temerària o imprudent.
  • Permetre l’ús del vehicle a una persona que no sigui la registrada.
  • Conduir sense permís de circulació.
  • Portar com a passatger una persona menor incomplint les normes vigents.
  • Fer servir el vehicle per cometre delictes.

Zero emissions

El període de tramitació de llicències ja ha començat i s’acabarà a finals d’any. Es preveu que els operadors de motos i bicicletes d’ús compartit puguin oferir el servei a l’empara de la normativa municipal a partir de l’1 de gener de 2020.

La llicència per als vehicles serà obligatòria i intransferible, costarà 71,51 euros per vehicle a l’any i durarà tres anys, prorrogables a un any més. La regulació preveu un total de 3.975 llicències per a bicicletes i 6.958 per a motos, amb un màxim per empresa de 1.325 i 2.319 vehicles, respectivament.

Aquest límit pràcticament permetrà doblar el parc de vehicles que operen actualment a Barcelona, sempre que compleixin les condicions establertes per la nova normativa: han de ser vehicles sostenibles i s’han d’estacionar al llocs habilitats, s’ha de garantir l’accés municipal a les dades, el servei s’ha de distribuir de manera òptima entre els districtes i està prohibit cedir les llicències atorgades.

Sancions en cas d’infracció

En cas d’incomplir les condicions d’ús de l’espai públic, s’imposaran sancions de 450,76 euros. A més, l’Ajuntament també podrà:

  • Comissar vehicles si s’utilitzen un cop extingida la llicència.
  • Revocar la llicència si no es fa ús del vehicle durant un període superior a vint dies.
  • Revocar la llicència si l’interès públic ho justifica.

Ordenar l’espai públic i protegir els vianants

La mobilitat compartida ajuda a combatre la contaminació, a fomentar l’ús de la bicicleta i el transport públic i a impulsar el vehicle elèctric.

El nou marc regulador servirà per minimitzar els efectes negatius en l’ocupació de l’espai públic i la seguretat viària d’aquest tipus de mobilitat a la ciutat.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades