Comença el procés participatiu per renovar la via Laietana

El debat ciutadà per decidir com executar la pacificació de la via Laietana ja ha començat, amb un procés de participació que inclou les entitats, el veïnat i els comerciants de l’entorn. L’objectiu és definir uns criteris de disseny que satisfacin les necessitats de les persones que utilitzen diàriament aquesta via i millorar-ne la relació amb els barris veïns.

13/06/2018 13:05 h

Ajuntament de Barcelona

Durant la presentació del procés participatiu en la Comissió de Seguiment de la Via Laietana, formada per representants de diferents entitats i associacions veïnals, el Govern municipal ha plantejat quatre esbossos inicials que proposen augmentar l’amplària actual de les voreres com a punt de partida per a la distribució futura de l’espai. Les propostes no estan tancades. La idea és facilitar una diagnosi sobre la situació actual i presentar diferents plantejaments als participants.

A més, s’ha celebrat una primera sessió informativa al Consell de Barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, i se’n farà una altra al Consell de Barri del Gòtic. D’altra banda, des d’ara i fins al setembre s’organitzaran recorreguts urbans i tallers temàtics amb tots els col·lectius implicats, on es recolliran propostes per elaborar un projecte complet de com ha de ser la via. També es col·locaran carretons informatius al Mercat de Santa Caterina i a l’Escola Cervantes.

La metodologia del procés incorporarà la perspectiva de gènere i es desenvoluparà d’acord amb el nou Reglament de Participació Municipal; en aquest sentit, ja funciona la plataforma Decidim Barcelona. La previsió és que a l’octubre s’informi la ciutadania dels resultats del procés participatiu, que serviran de base per elaborar el projecte de reforma, que s’executarà durant el proper mandat.

Les primeres intervencions començaran a l’estiu

Paral·lelament al procés participatiu sobre la reforma de la via Laietana, l’Ajuntament iniciarà algunes obres de millora per avançar-ne la renovació:

  • A l’agost es renovaran les voreres i els paviments de la via. D’aquesta manera s’hi millorarà l’accessibilitat i la mobilitat i es facilitarà la connexió del barri Gòtic i el de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Concretament, els set entroncaments en què s’intervindrà són les interseccions amb els carrers de Tomàs Mieres, de Julià Portet i del Doctor Joaquim Pou, de Jaume I i la plaça de l’Àngel, i amb els carrers de la Princesa, de Manresa, d’Àngel J. Baixeras, de Joan Massana i del Consolat de Mar. Les obres inclouen uns 3.000 metres quadrats i disposen d’un pressupost d’1,2 milions d’euros.
    • A l’octubre s’iniciarà també la reurbanització de la plaça d’Antoni Maura, amb un nou pas de vianants central que canviarà radicalment l’aspecte de la plaça. Aquesta intervenció farà que l’espai per als vianants canviï substancialment, que millori la connexió entre barris, que s’eliminin les dues semirotondes actuals de la plaça i se n’ampliïn les voreres. També es traslladaran la parada de taxis i les dues línies de bus de TMB, s’eliminaran les del bus turístic i la zona reservada a la parada d’autocars i autobusos. Les obres duraran uns set mesos i s’hi invertiran 1,9 milions.