Informació pràctica sobre la Covid-19

Després de la detecció de diversos casos de Covid-19 a Barcelona, s’ha constituït un comitè municipal de coordinació i seguiment per analitzar acuradament l’evolució del virus a la ciutat. El comitè es coordina de manera constant amb les autoritats sanitàries catalanes i estatals, i la informació s’actualitza i es difon contínuament. Cal recordar que el 80% de les persones infectades presenten símptomes lleus i que la recomanació principal actualment a Barcelona és fer vida normal i seguir les mesures habituals en cas de grip comuna.

26/02/2020 14:03 h

Ajuntament de Barcelona

El comitè de coordinació i seguiment constituït per l’Ajuntament de Barcelona per analitzar en detall l’evolució de la Covid-19 a la ciutat està dirigit per la regidora de Salut, Gemma Tarafa, i hi són presents totes les gerències i serveis municipals. El grup es coordina amb les autoritats sanitàries de la Generalitat de Catalunya i de l’Estat. Ja fa setmanes que a Catalunya s’ha establert un protocol, coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, per a la vigilància d’aquest tipus de coronavirus, que s’actualitza diàriament segons les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la resta d’autoritats sanitàries.

Atenció telefònica

Amb l’objectiu d’atendre millor la ciutadania, els telèfons 010 i 012 s’han habilitat per resoldre dubtes i consultes, mentre que l’atenció sanitària telefònica, adreçada a persones que es trobin malament, es proporciona a través del 061.

Què és la Covid-19?

La Covid-19 és una nova malaltia per coronavirus que es va detectar per primer cop el mes de desembre del 2019 a la ciutat de Wuhan, a la Xina. El coronavirus és una àmplia família de virus que afecten normalment els animals però, en determinades ocasions, com aquesta, es poden transmetre dels animals a les persones. Provoquen quadres clínics que van des del refredat comú fins a pneumònies greus.

Símptomes

Els símptomes més comuns de la Covid-19 inclouen febre, tos i dificultat respiratòria. En els casos més greus, la infecció pot causar dificultats importants per respirar, fracàs renal i fins i tot la mort. Cal destacar que aquests casos més greus en general només afecten la gent gran o persones que pateixen malalties cròniques cardíaques, pulmonars o alteracions de la immunitat.

Els símptomes poden trigar entre un i catorze dies a aparèixer, però el més habitual és que el període d’incubació sigui de cinc o sis dies.

Transmissió del virus

La transmissió de la Covid-19 es produeix sobretot pel contacte amb les secrecions respiratòries d’una persona malalta, com la tos o els esternuts. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta persona.

Recomanacions per a la prevenció

En aquests moments a Barcelona i a la resta de Catalunya es recomana fer vida normal i mantenir les mesures de prevenció que ja se segueixen habitualment amb la grip estacional:

  • Rentar-se les mans sovint amb desinfectant de mans a base d’alcohol o amb aigua i sabó.
  • Tapar-se la boca i el nas en cas de tenir tos o esternuts, preferiblement amb la part anterior del colze o amb un mocador d’un sol ús.
  • Mantenir una distància prudencial de dos metres respecte a persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
  • Evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca.

Activitats públiques

Amb la situació actual no hi ha cap recomanació de salut pública per a la restricció d’activitats a la ciutat.

Mascaretes

Les mascaretes només són efectives per evitar encomanar el virus a altres persones quan ja es té la infecció. Per tant, no se’n recomana l’ús a la població sana, només als professionals sanitaris i les persones cuidadores en contacte directe amb persones malaltes.

Què heu de fer en cas de sospitar d’un cas de coronavirus?

Qualsevol cas, sospitós o confirmat, es deriva als serveis de salut públics, que estan preparats per actuar. Els protocols són clars i estan específicament dissenyats per a aquestes situacions. Si presenteu símptomes respiratoris com tos, mal de coll, febre o sensació de dificultat per respirar i heu estat en contacte amb algú que tingui la malaltia o heu viatjat als països de risc, com la Xina o el nord d’Itàlia, la recomanació és quedar-se a casa i comunicar-se per telèfon amb els serveis sanitaris o el 061.

Trobareu més informació sobre la Covid-19 a https://www.aspb.cat/noticies/preguntes-respostes-covid19.

Etiquetes associades a la notícia