La reforma de la plaça de la Gardunya, convertida en monument a través de fotografies

Un nou monument a la plaça de la Gardunya, al Raval, retrata la reforma d’aquest espai a través de les fotografies de l’exposició “Àngels nous”, que es va presentar a La Virreina Centre de la Imatge l’any 2019. Les instantànies decoren les entrades dels edificis d’habitatges, el Mercat de la Boqueria i l’Escola Massana.

12/03/2021 14:34 h

Ajuntament de Barcelona

En els darrers anys, la plaça de la Gardunya ha experimentat una reforma profunda: un procés de transformació que a poc a poc ha anat prenent forma i que va ser immortalitzat pel fotògraf i investigador Jorge Ribalta. D’aquest procés de documentació en va néixer, l’any 2019, l’exposició “Àngels nous. Escenes de la reforma de la plaça de la Gardunya, Barcelona 2005-2018”, que es va presentar a La Virreina Centre de la Imatge.

Els tretze anys d’intervencions urbanístiques de la plaça de la Gardunya es van recollir en l’exposició, des de les primeres demolicions fins a l’arribada dels habitants dels pisos protegits que s’hi han construït, passant pel soterrament de l’aparcament i la construcció de l’Escola Massana.

El resultat de l’exposició va dur el veïnat a organitzar-se en la plataforma #veïnsgardunya per demanar que part del material fotogràfic es mantingués en exposició permanent a les zones comunes dels habitatges. La proposta va ser ben rebuda i s’ha estès no només als accessos dels habitatges, sinó també al Mercat de la Boqueria i l’Escola Massana.

Un viatge interactiu per la memòria de la plaça de la Gardunya

El conjunt monumental uneix la funció decorativa amb la documentació històrica, a través d’un fil narratiu que explica la història del lloc. Per accedir a tota la informació, documents, monuments i ruïnes, al voltant del fris s’hi han instal·lat una sèrie de codis QR i, per mitjà del dispositiu mòbil, s’accedeix a un mapa interactiu que mostra diferents aspectes de la història de l’indret.

El monument que ara es mostra al públic té la possibilitat de créixer i modificar-se en el futur, ja que la reforma de la plaça encara no s’ha acabat. Hi falten un accés al pati de l’antic hospital i la reforma dels jardins del Doctor Fleming.

Etiquetes associades a la notícia