Tres guardians protegeixen la superilla del Poblenou

Les figures s’han instal·lat al carrer de Sancho de Ávila, entre els carrers de la Llacuna i de Roc Boronat. Són obra de l’artista Xavier Mascaró.

19/01/2018 13:54 h

Districte Sant Martí

La superilla del Poblenou té, des d’aquest divendres, una nova atracció. Es tracta de tres escultures que formen l’obra Guardians, de l’artista contemporani Xavier Mascaró i propietat de la Fundació Vila Casas. Estan situades al carrer de Sancho de Ávila, a la vorera del costat de muntanya en el tram entre els carrers de la Llacuna i de Roc Boronat.

Són tres grans figures de ferro colat de gairebé 3 metres d’alçada i 2 metres d’amplada. Pesen una tona cadascun i es troben asseguts sobre set potes de ferro fos. Tot i ser similars entre elles presenten diferents textures i oxidació, que segons l’autor, són un símbol de protecció.

De fet, no és la primera vegada que es veuen aquestes figures al carrer. Les que hi ha al Poblenou formen part d’una obra més extensa exposada al Palais Royal parisenc i formada per deu peces que acompanyaven una barca de 7 metres de llargada. Durant els últims anys, l’autor ha anat reproduint aquell prototip en diferents conjunts de figures segons les necessitats de cada obra.

L’Ajuntament en serà responsable del manteniment i es compromet a impulsar en el futur una reurbanització del carrer de Sancho de Ávila per afavorir la visibilitat de les escultures.

Una obra més a la col·lecció d’Art Públic

La instal·lació de Sancho de Ávila és fruit d’una donació de la Fundació Vila Casas, que es dedica a la difusió de l’obra d’autors catalans, i d’un acord de col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona. La fundació cedeix gratuïtament les escultures a l’Ajuntament perquè formin part de la col·lecció d’Art Públic de la ciutat, amb la voluntat de col·laborar pel que fa a l’impuls de la creació d’un ambient cultural a la zona del 22@. Alhora també és una oportunitat per donar visibilitat al museu de pintura contemporània Can Framis, que pertany a la mateixa fundació, ubicada justament davant de la instal·lació.

Un impuls per promoure actuacions artístiques

D’altra banda, mitjançant l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i en col·laboració tècnica amb la Fundació Vila Casas, l’Ajuntament també promourà un programa d’actuacions artístiques al carrer vinculades amb el programa “En residència”, que promou sinergies entre artistes i la població escolar del districte de Sant Martí. Cada curs escolar, per tant, es desenvoluparà un projecte artístic al carrer amb estudiants, el primer dels quals es podrà materialitzar abans d’acabar el  curs actual.