XVI Jornades de Salut Mental a Nou Barris

27/10/2016 17:30 h

Districte Nou Barris

El 1986, el  Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar un paràgraf dins de la Llei de la Sanitat que hauria de canviar la vida de milers ciutadans i les seves famílies. Es va posar en marxa la reforma psiquiàtrica que, seguint l’estela dels canvis efectuats durant els anys 60 i 70  en altres països d’Europa, prometia revolucionar el tractament a persones amb psicopatologies. En aquest temps, l’evolució en el camp de la psiquiatria és evident; el tancament dels hospitals psiquiàtrics, les millores a les tècniques de rehabilitació psicològica, l’avanç en l’eficàcia dels psicofàrmacs (malgrat el fort impacte dels efectes secundaris)… Falta, però, fer encara un llarg camí fins a complir amb les exigències d’aquella llei de Sanitat redactada ja fa tres dècades.

Amb el títol: 1986-2016, trenta anys de la reforma psiquiàtrica. On som? L’Associació de Famílies per la Salut Mental de Nou Barris proposa una reflexió crítica, a través de diferents punts de vista de professionals de l’àmbit de la salut, sobre la situació actual del malalt psiquiàtric i de la psiquiatria, i de quin és el futur que espera a l’assistència sanitària en salut mental. Com ha canviat la vida del pacient i com ha de canviar en els propers anys; la reinserció laboral, l’atenció a infants i joves, els drets en persones amb discapacitat… Les taules rodones i els col·loquis pretenen apropar a tothom a una realitat desconeguda per molts.

Durant dos dies -divendres 11 i dissabte 12 de novembre- la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta acull diferents taules rodones a càrrec de psicòlegs, psiquiatres, psicoterapeutes, psicoanalistes i infermers. El programa ha de permetre als diferents especialistes debatre i aprofundir sobre alguns dels aspectes que envolten la salut mental.