Zona de baixes emissions: tot el que cal saber

Per salut, perquè el planeta ho necessita i perquè cal actuar davant l’emergència climàtica, l’1 de gener de 2020 entra en vigor la zona de baixes emissions (ZBE) permanent. Aquesta mesura limitarà la circulació dels vehicles més contaminants, reduirà un 15% les emissions de NO2 i millorarà la qualitat de l’aire. L’any 2018 la contaminació va provocar la mort de 351 persones a la ciutat.

29/12/2019 17:25 h

Ajuntament de Barcelona

Què és la zona de baixes emissions permanent?

És una àrea protegida de més de 95 quilòmetres quadrats en la qual es prohibeix la circulació dels vehicles més contaminants els dies feiners, de 7.00 a 20.00 hores.

Inclou tota la ciutat de Barcelona i una part o la totalitat dels municipis de l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. Queden fora de la ZBE les rondes, el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i la Zona Franca.

Quan entra en vigor?

A partir de l’1 de gener de 2020.

Quins vehicles afecta?

Les restriccions afecten tots els vehicles que no tinguin el distintiu ambiental de la DGT, que certifica que són aptes per circular-hi. Els vehicles que no tenen distintiu ambiental són:

  • Turismes de gasolina anteriors a Euro 3 matriculats abans del gener de l’any 2000 i dièsels anteriors a Euro 4 matriculats abans del gener del 2006.
  • Motos, ciclomotors i quadricicles anteriors a Euro 2 matriculats abans del 2003.

Progressivament (a partir del 2021) també quedaran afectats les furgonetes (N1), els camions (N2, N3) i els autobusos (M2, M3) sense etiqueta ambiental:

  • Furgonetes (categoria N1) de benzina anteriors a la norma Euro 3 (habitualment matriculats abans del 2000) i els dièsel anteriors a la norma Euro 4 (habitualment matriculats abans del 2005 o 2006).
  • Camions (N2 i N3) i autobusos (M2 i M3) anteriors a la norma Euro 4 (habitualment matriculats abans del 2006 o 2007).

Comproveu quin distintiu li correspon al vostre vehicle segons la matrícula.

Quines moratòries i exempcions hi ha?

  • Moratòria d’un any: furgonetes, camions, autocars i autobusos de transportistes professionals.
  • Moratòria d’un any per a les persones amb uns ingressos individuals inferiors a l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) més un 10%, uns 8.000 euros bruts anuals, que acreditin que utilitzen el vehicle com a instrument indispensable per desenvolupar l’activitat professional. Aquest col·lectiu ja s’hi pot registrar i pot aportar la documentació necessària al web zbe.barcelona.
  • Exempcions, fins a la renovació del vehicle. Han de registrar-se per poder circular:
    • Vehicles de persones amb mobilitat reduïda.
    • Vehicles de serveis d’emergències.
    • Vehicles de serveis essencials (mèdic o funerari).
    • Vehicles singulars: grues, unitats mòbils de ràdio i televisió, vehicles laboratori, vehicles taller, vehicles per a fires, vehicles condicionats per la venda o exposició d’articles, vehicles amb cambres de refrigeració i formigoneres.
  • Autoritzacions especials:
    • Els vehicles sense distintiu ambiental de la DGT podran demanar autoritzacions de 24 hores fins a un màxim de 10 dies l’any. Ho hauran de fer a través d’un registre previ al web de zbe.barcelona.
    • Per a les persones en tractament mèdic que necessitin desplaçar-se amb el seu vehicle per dirigir-se a un centre mèdic. Caldrà registrar-se prèviament i aportar la documentació necessària al web zbe.barcelona. Alhora, els vehicles sense distintiu ambiental que hi circulin per una urgència mèdica podran sol·licitar l’autorització en un termini de tres dies des que s’ha comès la infracció.

Com puc sol·licitar l’autorització per circular per la ZBE?

Els permisos, les autoritzacions i les moratòries ja es poden sol·licitar telemàticament al web zbe.barcelona. També es podran demanar al punt de suport de l’oficina d’atenció ciutadana de la plaça de Sant Miquel, del 7 de gener al 31 de gener, de dilluns a divendres, de 16.00 a 20.00 hores, i els dissabtes, de 8.30 a 20.00 hores.

Com es controla que no hi circulin els vehicles més contaminants?

La Guàrdia Urbana comprova les matrícules dels vehicles amb càmeres de videovigilància instal·lades a les entrades i sortides de la ciutat i a l’interior del nucli urbà. Les càmeres registraran les matrícules dels vehicles que no compleixin la normativa, però no s’aplicaran sancions i s’enviarà un únic avís informatiu als infractors reincidents. Les multes seran lleus, greus o molt greus i d’una quantia a partir de 100 euros, i es començaran a fer efectives l’1 d’abril de 2020.

És obligatori portar enganxada l’etiqueta ambiental?

No és obligatori que els vehicles portin el distintiu enganxat, però això facilita la tasca de control de la Guàrdia Urbana.

Com es pot demanar l’etiqueta ambiental?

Comproveu al web zbe.barcelona l’etiqueta ambiental del vostre vehicle. Podeu demanar-la a les oficines de Correus o en una gestoria col·legiada o en un taller mecànic.

Quin impacte té l’entrada en vigor de la ZBE Rondes de Barcelona?

Amb l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions permanent es limitarà la circulació a 50.000 vehicles i es reduiran un 15% les emissions de NO2.

Quines altres ciutats del món tenen zones de baixes emissions?

Brussel·les, Londres, París, Milà o Rotterdam són algunes de les més de dues-centes ciutats europees que ja disposen de zones de baixes emissions.

On es pot consultar tota la informació sobre la ZBE Rondes de Barcelona?

Al web zbe.barcelona.

Notícies relacionades