L'arqueologia a Barcelona

 

En els darrers 25 anys l'activitat arqueològica a Barcelona s'ha desenvolupat enormement. Les transformacions urbanístiques ocorregudes dels Jocs Olímpics del 1992 ençà, amb grans remocions de terres, han comportat la realització de moltes excavacions i ha suposat que el coneixement arqueològic de la ciutat hagi experimentat un pas endavant considerable.

Actualment a Barcelona l'arqueologia està plenament integrada en el procés d'intervenció urbanística, i és una activitat més de planificació i prevenció que no pas de salvament patrimonial. El major coneixement del subsòl permet en molts casos anticipar-se a les obres, minimitzar les sorpreses a urbanistes i constructors i evitar destruccions innecessàries.

Existeix però un debat constant, propi de totes les ciutats històriques, sobre la conservació i la incorporació de restes arqueològiques o patrimonials en els teixits de les ciutats actuals. No hipotecar el desenvolupament de la ciutat moderna però alhora no esborrar les traces de les ciutats antigues és un dels grans reptes culturals de la nostra societat.