Entitats LGTBI convoquen a una concentració en rebuig de l'LGTBI-fòbia aquest 17 de maig

16/05/2025 - 13:38 h - LGTBI

La Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, entitat gestora del Centre LGTBI de Barcelona, convoca a una concentració aquest dissabte 17 de maig, a les 11:30 hores  a la superilla de Comte Borrell amb Parlament (en la cantonada del Centre LGTBI), amb motiu del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia.

La concentració porta com a lema “Ens mobilitzem contra l’LGTBI-fòbia, aturem l’odi i el feixisme”, i ha estat organitzada per l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia i la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de diverses entitats LGTBIQA+.

Aquesta concentració es durà a terme en la superilla de Comte Borrell amb Parlament, al barri de Sant Antoni, una cruïlla que entitats LGTBI reclamen que es rebategi com a “Superilla 28 de juny”, en commemoració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQA+.

L’LGTBI-fòbia va ser el tercer motiu de discriminació a la ciutat de Barcelona l’any 2023, després dels motius relacionats amb la salut i el racisme, segons les dades de l’informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona. Aquest organisme va registrar un total de 865 situacions de discriminació al llarg de l’any. D’aquestes, 205 incidències van estar relacionades amb l’LGTBI-fòbia.

Per la seva banda, l’entitat Observatori contra l’LGTBI-fòbia comptabilitza un total de 63 incidències per LGTBI-fòbia registrades a la ciutat de Barcelona en el que portem de 2025.

Activitats i campanyes contra l’LGTBI-fòbia

Amb motiu del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, que se celebra cada 17 de maig, l’entitat Gais Positius ha llançat la seva campanya anual contra l’LGTBI-fòbia, centrada en les discriminacions dins del sistema sanitari, sota el lema “Ser qui ets no és una malaltia. L’LGTBI-fòbia sí”.

L’entitat afirma que l’LGTBI-fòbia en el sistema de salut assigna característiques negatives i patologitza les identitats i expressions que s’allunyen de la norma heterosexual i cisgénere. Aquesta discriminació es manifesta en actituds, pràctiques i discursos clínics que invaliden, silencien o ridiculitzen a les persones LGTBIQA+, generant barreres d’accés, maltractament i desconfiança cap als serveis sanitaris.

Com a conseqüència, la LGTBI-fòbia en els serveis de salut impedeix reconèixer que la salut és un dret universal que ha de garantir-se a totes les persones, més enllà de la seva orientació o identitat sexual. També obstaculitza una atenció mèdica de qualitat, empàtica i respectuosa cap a les persones LGTBI+, generant entorns hostils o negligents.

A més, fomenta la por de ser jutjadis o discriminadis en la consulta, la qual cosa porta a moltes persones a evitar acudir als serveis de salut, afectant el seu benestar físic i emocional, alhora que vulnera els drets humans de les persones LGTBI+, negant-les l’accés equitatiu, digne i segur a l’atenció sanitària.

Per la seva banda, l’entitat Observatori contra l’LGTBI-fòbia organitza un conversatori al voltant de la gestió de l’assetjament escolar per motius d’orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere. La conversa tindrà lloc aquest divendres 16 de maig, a les 18 hores al Centre LGTBI de Barcelona, i estarà a càrrec de Cristian Carrer i Marisela Montenegro.

A més, el 17 de maig, a partir de les 17 hores, l’Observatori celebrarà  la 13a edició dels Premis 17 de Maig 2025 destinats a personalitats, entitats i institucions per la realització d’accions, intervencions i/o trajectòries contra l’odi i l’LGTBI-fòbia.

Enguany, l’entitat premia la fiscal Olga Serrano, per la seva implicació i compromís en el judici de l’assassinat homòfob de Samuel Luiz a A Coruña. També lliurarà reconeixements a l’editorial Sembra Llibres, pel seu compromís en la diversitat cultural en llengua catalana;
a l’Albert Fages, Director de l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona; als 50 anys de trajectòria del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) per la seva lluita pels drets i llibertats del col·lectiu LGTBIQ+; al divulgador conegut com EmiRau, pel seu activisme digital vers els drets del col·lectiu LGTBIQ+; i a l’activista trans Silvia Reyes, que va morir el 2024, a nivell pòstum pel seu compromís històric en l’activisme trans.