Potenciar els serveis socioambientals de la xarxa de parcs

Biodiversitat

Tot el Litoral

Precontent

Els serveis socioambientals dels parcs són els beneficis que aquests aporten a la societat i que milloren la salut, l’economia i la qualitat de vida de les persones. Cal treballar per potenciar els serveis socioambientals de la xarxa de parcs per tal de donar-ne una bona cobertura a la franja litoral. Es tracta de treballar en una complementarietat de serveis, de manera que aquests estiguin distribuïts de forma equilibrada i compartida entre tots els parcs del litoral. Hi ha serveis que no tenen perquè ser oferts per tots els espais i, en canvi, d’altres que cal garantir que siguin presents arreu del litoral.  
La configuració dels espais, la previsió d’espais equipats o la disposició d’elements de mobiliari determinen els usos que s’hi poden donar i els serveis socioambientals que els parcs poden oferir. Cal incidir en aquests elements per assolir un reequilibri dels usos i els serveis socioambientals de la xarxa de parcs.
 
Les accions previstes són les següents:

  • Naturalitzar i permeabilitzar els parcs més durs perquè puguin aportar més serveis ambientals, i així també potenciar el corredor verd del litoral.  
  • Incorporar-hi elements d’estada i treballar des de la perspectiva de l’usuari en configuració dels parcs perquè siguin espais agradables.  
  • Equipar parcs amb mobiliari que n’afavoreixi l’ús per part de la ciutadania.  
  • Considerar els parcs com a refugi climàtic pel seu efecte termoregulador.
  • Implementar-hi zones d’ombres i elements d’aigua. 
  • Considerar, en la reconfiguració futura del Moll de la Fusta, la necessitat que aquest espai presti més serveis socioambientals. 
  • Fer que els espais públics i els parcs litorals siguin més jugables, especialment a Ciutat Vella, ja que és un districte deficitari en espais d’aquestes característiques. 
  • Prioritzar en els parcs l’ús social i d’oci de les persones i els infants.

Què estem fent?

  • Les principals accions realitzades giren entorn dels serveis socioambientals de projectes de ciutat al litoral, com el passeig Marítim de la Mar Bella i l’estudi del Pla d’ombres, que identifica els espais de ciutat on les ombres son necessàries, alguns d’ells en l’àmbit litoral. Pel que fa a la planificació, el Pla Natura 2020-2030 dona cobertura a bona part dels serveis socioambientals de la xarxa de parcs respecte de la biodiversitat.

  • En l’àmbit portuari, i més concretament a la zona del Port Vell, el 2022 s’han ubicat set àrees de descans, anomenades illes climàtiques, per resguardar-se de la calor. Es tracta d’espais que s’han habilitat sota arbres existents i s’hi ha posat més vegetació, un paviment que redueix la temperatura ambient, bancs de fusta i uns aspersors d’aigua.

Share in social networks