El Pregó de la Lectura any per any

Per salvaguardar la memòria del Pregó de la Lectura de Sant Jordi, Biblioteques de Barcelona i el Servei de Documentació i Accés al Coneixement de l’Ajuntament recullen la col·lecció de pregons des de 2004 fins a l’actualitat. Aquest col·lecció té la finalitat de tractar-la documentalment, indexar-la i publicar-la des del repositori institucional BCNROC del mateix Ajuntament.

José Saramago encapçala aquest fons i és que, tot i que no va ser el primer escriptor escollit com a pregoner, sí que és el primer del qual es va enregistrar un vídeo. També hi trobareu, entre els convidats, Almudena Grandes, Yasmina Reza o Claudio Magris, els quals van ser, entre molts d’altres, alguns dels personatges cridats a participar en aquest important acte barceloní.

  • Quino (2003)

    Quino (Mendoza, Argentina, 1932) és el creador de Mafalda, personatge a partir del qual va fer profundes reflexions i dures crítiques a la societat argentina i mundial. Les seves històries, que encara són actuals, es van dibuixar entre el 1964 i el 1973.

  • José Saramago (2004)

    José Saramago (Azinhaga, 1922-Tías, Lanzarote, 2010) va ser un dels autors de les lletres portugueses més reconeguts per part de la crítica i dels lectors. Entre altres guardons, l’autor va rebre el Premi Camões i el Premi Nobel de Literatura.

    José Saramago i la seva obra

  • Martí de Riquer (2005)

    Martí de Riquer (1914-2013) va rebre nombrosos guardons que l′acrediten com un dels millors romanistes catalans, entre els quals destaquen el Nacional de Literatura Catalana, el Michel de Montaigne, el Menéndez Pelayo, el Nacional d′Assaig, el Crítica de Serra d’Or, el Príncep d’Astúries de Ciències Socials, el Lletra d′Or i el Nacional de les Lletres.

    Martí de Riquer i la seva obra

  • Antonio Tabucchi (2006)

    Antonio Tabucchi (1943-2012) va ser considerat com el millor escriptor italià de la seva generació i va gaudir d′un ampli prestigi internacional. Va ser guardonat amb els premis més prestigiosos, com ara el PEN Club, el Campiello i el Viareggio-Rèpaci a Itàlia; el Premi Médicis Estranger, el Premi Europeu de Literatura o el Méditerranée a França, i el Nossak a Alemanya.

    Antonio Tabucchi i la seva obra

  • Emili Teixidor (2007)

    Emili Teixidor (1932-2012) va ser escriptor, pedagog i periodista. Va escriure principalment narrativa infantil i juvenil, amb una trentena de llibres publicats alguns dels quals van esdevenir clàssics, i novel·la per a adults, com ara Pa negre, la seva obra més aclamada.

    Emili Teixidor i la seva obra

  • Alessandro Baricco (2008)

    Alessandro Baricco (Torí, 1958) és autor de nombrosos assaigs, articles i d’una extensa obra narrativa. Va dirigir el programa sobre literatura Pickwick, amb el qual va convidar els italians a redescobrir el plaer de la lectura, i el 1994 va fundar una escola d’escriptura que, sota la seva direcció, ha tingut un gran èxit.

    Alessandro Baricco i la seva obra

  • Bernardo Atxaga (2009)

    Bernardo Atxaga (Asteasu, 1951) és membre de l’Acadèmia de la Llengua Basca-Euskaltzaindia. Amb la seva extensa obra ha guanyat nombrosos premis, com ara el Premi Nacional de Narrativa per Obabakoak o el Premi de la Crítica Espanyola de narrativa en eusquera en diverses ocasions.

    Bernardo Atxaga i la seva obra

  • José Luis Sampedro (2010)

    José Luis Sampedro (Barcelona, 1917-Madrid, 2013), escriptor i economista, Premi Nacional de les Lletres (2011), va parlar dels escriptors que van despertar la seva admiració, com ara Antoine de Saint-Exupéry, Azorín, Miguel de Unamuno, Pío Baroja, Jane Austen, les germanes Brönte, Virginia Wolf, Maupassant, Txékhov i Katherine Mansfield.

    José Luis Sampedro i la seva obra

  • Josep Maria Castellet (2011)

    Josep Maria Castellet (1926-2014) va ser un dels crítics més influents en la renovació tècnica i estètica que va suposar la generació dels setanta. Va ser també impulsor d’activitats literàries, editorials, acadèmiques i associatives. El 1983 va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

    Josep Maria Castellet i la seva obra

  • Raimon (2012)

    Raimon (Xàtiva, 1940), icona de la música en català i de la lluita per les llibertats, va conversar amb el periodista Vicent Partal sobre els avantatges que comporta el conreu de la lectura, sobre les seves lectures referencials i sobre el paper que poetes com Ausiàs March o Salvador Espriu han tingut en la seva vida artística.

    Raimon i la seva obra

  • Albert Sánchez Piñol (2013)

    Albert Sánchez Piñol (Barcelona, 1965) va irrompre en el món literari amb l’assaig Pallassos i monstres (2000). La següent novel·la, La pell freda (2002), va constituir un fenomen literari i es va convertir en la novel·la catalana més traduïda. Les seves obres posteriors també han tingut el reconeixement de la crítica i dels lectors.

    Albert Sánchez Piñol i la seva obra

  • Donna Leon (2014)

    Donna Leon (Nova Jersey, 1942) va estudiar a Perusa i a Siena, va treballar com a guia turística a Roma i com a professora d’anglès a diverses escoles nord-americanes d’Europa i d’Àsia. Des del 1981 viu a Venècia, dedicada a les seves dues grans passions: l’òpera i la literatura. Les seves novel·les tenen com a protagonista el comissari venecià Guido Brunetti.

    Donna Leon i la seva obra

  • John Banville (2015)

    John Banville (Wexford, Irlanda, 1945), autor de nombroses novel·les i considerat un dels millors escriptors actuals en llengua anglesa, ha estat guardonat amb diversos premis que han reconegut la seva obra, com ara el Premi Booker, el Premi Kafka, el PEN irlandès, el Premi Estatal d’Àustria de literatura europea i el Premi Príncep d’Astúries de les lletres.

    John Banville i la seva obra

  • Claudio Magris (2016)

    Claudio Magris (Trieste, 1939) és catedràtic de literatura germànica a la Universitat de Trieste. Assagista i traductor d’Ibsen, Kleist i Schnitzler, entre d’altres, és una de les figures més grans de la literatura italiana contemporània. És autor d’obres tan destacades com El Danubio, Microcosmos, A ciegas, Utopía y desencanto o La literatura es mi venganza.

    Claudio Magris i la seva obra

  • Yasmina Reza (2017)

    Yasmina Reza (París, 1959) és autora de l’obra teatral Art, una de les comèdies més representades arreu del món des que es va estrenar el 1994 a la Comédie des Champs-Elysées. En el conjunt de la seva obra, l’autora ha qüestionat els principis que regeixen els nostres dies, com ara les relacions familiars, les ideologies o els cànons de l’art contemporani.

    Yasmina Reza i la seva obra

  • Almudena Grandes (2018)

    Almudena Grandes (Madrid, 1960) es va donar a conèixer amb Las edades de Lulú, novel·la amb què va guanyar l’XI premi La Sonrisa Vertical. Des d’aleshores, els seus llibres han tingut el reconeixement dels lectors i de la crítica.

    Almudena Grandes i la seva obra

  • Mia Couto (2019)

    Mia Couto és un dels escriptors més rellevants en llengua portuguesa i l’autor moçambiquès més traduït. Al llarg de la seva carrera, ha estat guardonat amb els premis Vergílio Ferreira, Latin Union, Camões o el Premi Internacional Neustadt de Literatura.

    Mia Couto i la seva obra

  • Diàleg de Sant Jordi. Empar Moliner (2020)

    Empar Moliner va conversar amb el crític Julià Guillamon sobre el conjunt de la seva obra, l’exercici de la lectura i el paper que les biblioteques han tingut en la seva formació literària.

    Empar Moliner i la seva obra

  • Irene Vallejo (2021)

    Irene Vallejo (Saragossa, 1979) és llicenciada en Filologia Clàssica i va obtenir el doctorat europeu per les universitats de Saragossa i Florència. Des de la infantesa es va sentir fascinada per les llegendes de Grècia, Roma i el món mediterrani. Actualment duu a terme una intensa tasca de divulgació del món clàssic. La seva obra L’infinit dins d’un jonc va conquerir unànimement lectors i crítica.

    Irene Vallejo i la seva obra

  • Imma Monsó (2022)

    Imma Monsó i Fornell (Lleida, 1959) és escriptora i ha treballat com a professora de llengües estrangeres. Des de la publicació de la seva tercera novel·la, Tot un caràcter, el 2001, ha estat considerada una de les escriptores de més vàlua de la seva generació literària.

    Imma Monsó i la seva obra

  • Gemma Ruiz Palà (2023)

    Gemma Ruiz Palà (Sabadell, 1975) és periodista i escriptora. El 2016 va publicar la seva primera novel·la, Argelagues (Proa).  El 2020 arriba la seva segona novel·la, Ca la Wenling (Proa). Les nostres mares (Proa) és el seu últim llibre, una celebració literària d’una generació de dones que són un referent vital. L’obra ha estat guardonada amb el 63è Premi Sant Jordi de novel·la 2022, un guardó que no havia guanyat cap dona durant dinou anys.

    Gemma Ruiz Palà i la seva obra