L’Arnau al Poble-sec 2023 – 2024

Enguany la programació del Teatre Arnau està plena de treball en xarxa i col·laboracions que fan possible apropar-lo, encara més, a la gent que gestiona diversos espais, col·lectius, taules i comissions arreu del barri. Tanmateix, continua amb els programes de la temporada passada que van tenir valoració positiva per part de la comunitat.

 

Projecte Intergeneracional amb joves

Projecte d’arts escèniques comunitàries amb joves i gent gran per teixir fils entre el passat i el present al barri del Poble-sec. El projecte es va iniciar el març de 2023 amb la peça sonora ‘Més trobades d’un cargol aventurer’. El primer resultat va ser una creació sonora ambiental amb les veus, els sons i els sorolls dels participants a partir de col·laborar amb grups de 3r d’ESO de l’Institut Consell de Cent i l’espai d’acollida de la Coordinadora d’Entitats.

En una segona part es treballarà amb joves i diverses creadores, temes sonors durant el 2023 i 2024, com a continuïtat del treball amb joves amb el títol “Vides de Barri”, un taller creatiu per a joves interessats en la música urbana. L’objectiu final és la realització d’un directe a partir d’imputs relacionats a l’imaginari del barri i de metodologies de creació condicionada i d’improvisació per impulsar la creativitat dels i les joves. Al llarg del taller es proposaran diferents materials (documents, audiovisuals…) i trobades amb vel eïnat per expandir el concepte de “músiques urbanes”.

Projecte desenvolupat per Transductors, Teatre Arnau i la Comissió de Joves del Poble-sec i el Pla de Barris.

 

APS amb el Conservatori de dansa professional de l’Institut del Teatre

Context comunitari:  Projecte desenvolupat per 3r any en col·laboració amb l’Institut del Teatre i coliderat per la xarxa Cooperasec i diverses entitats culturals i comunitàries de Poble-sec i Raval.

Entitats implicades: Pla Comunitari de Poble-sec, Xarxa Cooperasec.

Segon any en col·laboració amb el Conservatori Professional de Dansa, enguany fem un peça de dansa integrada en diàleg amb la part de barri. Es tracta d’un projecte educatiu i artístic d’aprenentatge-servei dut a terme amb un grup de 25 joves estudiants de 3r d’ESO de l’Institut del Teatre que implica la col·laboració de 3 assignatures: Tecnologia, Visual i Plàstica, Castellà i Tutoria, amb relació al context sociocultural de l’Institut del Teatre i l’avinguda del Paral·lel.

El grup d’estudiants realitzen diverses jornades de treball al Poble-sec i Raval per aprendre sobre xarxes comunitàries, la realitat del Teatre Arnau, el treball de titelles i formes d’organització teatrals alternatives, a més d’una jornada sobre diversitat cultural.

En finalitzar l’any escolar, el grup recrearà la peça amb actualitzacions del context i les jornades de treball per tal de fer una mostra pública.

Procés de teatre comunitari “Ciutat efímera”

Procés creatiu de teatre comunitari liderat per Dau al Sec amb un grup de 8 dones del Poble-Sec i del Raval, entre 16 i 68 anys. Al llarg de 6 sessions de treball van arribar aquesta peça que es va presentar a la Jornada Fontades Comunitàries en la programació Viu Montjuïc 2023. Aquesta peça va ser dirigida per Jaume Sangrà.

La peça ens remunta cap als anys 60 i convida a fer-nos preguntes: què hi passava dins i fora de les més de 6.000 barraques ubicades a l’extrem nord del barri del Poble-sec. En aquell moment, i actualment coneguda com a CIUTAT EFÍMERA, unes 30.000 persones immigrants majoritàriament provinents del Sud hi van implantar els seus costums i tradicions, la seva vida.

El grup, de manera comunitària i intergeneracional, han revisitat aquell període del barri del Poble-sec i inevitablement indagat en el fenomen general del barraquisme a la Barcelona del s. XX. A través de les veus de les persones participants, de les seves interaccions i diàlegs, presenten un espectacle per celebrar la força del llegat i la diversitat del present.

 

Un altre CIRC: Programa de circ popular, arts vives i espais públics al Poble-sec

Teatre Arnau amb el suport de Taula de Cultura Comunitària del Poble-sec i la coordinació d’Espai Piluso, L’estranger i Palau de la Màgia, porten al barri tres fites on són protagonistes el cos, el risc i l’ús de l’espai públic com a escenari viu.

Es tracta d’una jornada per ampliar la mirada en temes de feminisme, economia social, ecologia, cures i suport mutu. Dins d’aquest marc la fira crea espais per donar a conèixer i generar connexions entre projectes al voltant de racisme, interculturalitat, temes de LGTBIQ+ i sostenibilitat.

Des del Circ Popular es faran intervencions artístiques en música, màgia i l’humor a partir de les 13 h. La jornada finalitza amb un concert que tindrà lloc a les 17 h.

Circ popular d’hivern presenta una programació adreçada a escoles i famílies del barri. Des del Teatre Arnau es promou una política d’accessibilitat per a famílies de renda baixa, en col·laboració amb escoles i serveis del districte.

Programacions amb la comissió Joves del Poble-sec

Context comunitari:
La comissió de joves del barri sorgeix de la confluència de voluntats ciutadanes individuals i el desig de fer accions per generar espais des de les necessitats i interessos de la joventut, en resistència als espais adultocentristes i les formes més tradicionals d’entendre la gestió comunitària.

En col·laboració amb la dinamització juvenil de Poble-sec, la comissió enguany es consolida com Associació. Des del Teatre Arnau reconeixem la importància d’aquest lideratge, davant la comunitat i les institucions, des de la mirada dels joves; per això considerem rellevant enfortir el vincle amb aquest procés, donar-li veu dins de la programació d’aquesta temporada i alhora donar suport a les seves propostes.

Tenim 3 fites amb la comissió de joves en aquesta temporada:

 

Col·laboracions amb Perifèria Beat Vol 7.

Fruit d’una relació de reconeixement mutu dels equipaments culturals i xarxes presents al territori, col·laborem amb la programació de la 7a edició del festival al voltant de les arts urbanes i perifèries, organitzat per Perifèria Beat i el Centre Cívic Albareda.