Original, dissident, participatiu… Ens acompanyeu a explorar l’Arxiu de l’Arnau?

Recuperar la memòria de l’Arnau, l’últim teatre de barraca de Barcelona, així com de l’avinguda que l’acull, el Paral·lel, ha estat un dels puntals de l’Arnau Itinerant. De fet, el 2018, el mateix any que l’Arnau Itinerant es presentava públicament, naixia el projecte Relats de l’Arnau, Xarxa de Memòries d’un Teatre de Barraca, un arxiu virtual, obert i construït de manera participativa, que recull records, memòries, relats i també registres del passat i del present de l’Arnau. Voleu endinsar-vos-hi?

De la barraqueta al web

L’Arxiu de l’Arnau és accessible a tothom des d’aquest web, no té jerarquies i està en constant transformació, com explicava un dels impulsors, el Ricardo Pérez-Hita, del col·lectiu La Laberinta. Va ser precisament aquest col·lectiu que, l’any 2018, va començar a gestar l’arxiu i ho va fer d’una manera ben especial: “Vam posar una paradeta als diferents barris (el Poble-sec, Sant Antoni i el Raval) cada dimarts a la tarda, i la gent passava, parlàvem una estona i potser el dimarts següent apareixien amb fotografies o records”, relatava el Ricardo en aquesta entrevista.

Gràcies a aquesta barraqueta mòbil, les veïnes i veïns van aportar les històries que conservaven, vivències úniques sobre el teatre que feien créixer una gran xarxa de records que avui ha seguit creixent i ha fet el salt al món digital.

Històries úniques en xarxa

Voleu que l’Eusebi Alsina us expliqui què eren els entrepans “amb mosca” que es venien als quioscs del Paral·lel? Voleu que l’Àngela Garcia us ensenyi fotografíes dels anys 50, de quan ella era una actriu aficionada? Voleu veure una foto de Madame Arthur, el primer home que es va atrevir a trasvestir-se en un escenari en ple franquisme, amb l’elenc del popular local de varietés Gambrinus?

Només cal que us regaleu una estona i passegeu per aquest peculiar arxiu. Hi trobareu testimonis de primera mà que expliquen anècdotes, podreu descobrir fotografies, vídeos, textos i cartells de tota mena i d’èpoques diverses —des de les imatges d’una festa major recent; als pòsters de lluites veïnals, passant per bàners de xerrades, vídeos d’espectacles, articles publicats a la premsa, etc.

I, sobretot: recordeu que l’Arxiu de l’Arnau vol seguir viu i us convida a aportar-hi els vostres relats, records i vivències de manera senzilla aquí!