Raval Cuir. Teatre de varietats

Aquest projecte de l’Arnau Itinerant vol aprofundir en el rescat de la memòria viva dels artistes queer, que van ser -i encara són- els protagonistes d’un art popular i dissident, un cultura popular que també va exercir un paper fonamental en la història de el Teatre Arnau.

L’objectiu de Raval Cuir és recuperar el patrimoni immaterial (les produccions d’aquests artistes, les seves trajectòries i testimonis) i material (els espais en què actuaven i encara ho fan) dels cabarets de Raval i l’entorn de Paral·lel a fi de generar una trobada intergeneracional entre els artistes i el públic.

El resultat de la proposta serà un cicle de concerts d’artistes de la comunitat LGTBIQ+ (amb un èmfasi especial del col·lectiu trans), i amb la col·laboració d’historiadores, investigadores, musicòlogues i altres especialistes en memòries. Aquest cicle es recollirà en un documental, que inclourà entrevistes als artistes per generar diàleg intergeneracional sobre la memòria de barri i dels espais escènics, alternatius i populars. En el transcurs de la producció també es convocarà el veïnat a aportar testimonis particulars. En paral·lel al documental, el col·lectiu La Casa Fàbrica de Recerca i Memòria crearà el mapatge dels diferents espais escènics i un arxiu que recollirà història, artistes i obres associades a aquests espais i que s’integrarà a l’arxiu virtual de l’Arnau Itinerant.

Al darrere d’aquesta proposta artística i d’investigació hi ha l’Ateneu del Raval, un centre cultural comunitari que ja ha estat vinculat al Teatre Arnau Itinerant amb el projecte Raval Cuir 2019, sobre la memòria dels cabarets del Raval en el segle XX, així com amb l’organització del cicle “Aquí em sento bé: Memòria d’espais queer rere el Paral·lel”, juntament amb el Centre LGTBI de Barcelona, Biblioteques de Barcelona i la Xarxa de Centres Cívics.