Tornar

La imatge d'un gos vestit de mariner en un vaixell il·lustra el cartell de l'exposició

Bèsties marineres a les antigues Drassanes

El Museu Marítim de Barcelona dedica una petita exposició als navegants més animals que hagin solcat mai els oceans.

Potser és cert que la navegació és un invent humà, però se n'han beneficiat una pila d'éssers vius que van des dels insectes més diminuts fins a gats, gossos i altres companys de viatge que han fet més quilòmetres per mar que algunes persones. Us expliquen la seva història al Museu Marítim, fins al 3 de març, en l'exposició Animals a bord.

Ja sabreu que el Museu Marítim repassa, tot mostrant antigues embarcacions i elements habituals en el dia a dia dels navegants d'altres temps, la història de la navegació i dels mariners. Però també es preocupa dels qui van viure al mar bona part de la seva existència i de les vivències que van acumular. D'aquí que fa un temps muntessin una tertúlia amb capitans de la marina mercant ja jubilats i que, entre molts altres temes, aquests llops de mar parlessin dels animals que els van acompanyar en els seus viatges. La xerrada va ser l'origen d'aquesta exposició.

Perquè sí, en un vaixell hi ha més vida de la que sembla... I no només perquè la navegació ha estat via d'entrada en molts territoris (Nova Zelanda, per exemple) de rates i ratolins i dels insectes més diversos (com alguns tipus d'insectes asiàtics o americans que han arribat així al continent europeu), sinó també perquè, entre la tripulació dels vaixells hi havia sempre... mariners de quatre potes.

De vegades es tractava de bèsties destinades al consum que viatjaven amb la tripulació fins al moment que s'havien de convertir en un àpat per als navegants. D'altres vegades eren animals que eren transportats de camí cap a un destí nou i algunes altres vegades eren, directament, membres de la tripulació amb una tasca assignada.

Gossos que vigilaven i acompanyaven, gats encarregats de caçar rates, ratolins que s'amagaven esperant arribar vius al final de la travessia, paneroles, xinxes i una munió de paràsits humans, fins i tot musclos que s'adhereixen al casc... Potser això de l'arca de Noè és un mite amb fonament real?

Si voleu repassar breument la història de la navegació animal, teniu una cita al vestíbul del Museu Marítim amb una petita exposició que ens parla sobre uns navegants injustament ignorats. Veniu a conèixer la seva història, però abans consulteu al web la informació sobre la mostra.

Data de publicació: Dilluns, 30 Octubre 2023
  • Comparteix