Tornar

Ciència fricció

Ciència fricció

Una exposició al CCCB que qüestiona la supremacia de l’espècie humana a la biosfera a través de l’art i la divulgació científica.

L’espècie humana està transformant el món com cap altre ésser viu ho ha fet al llarg de l’evolució. L’Homo sapiens té unes capacitats socials, cognitives i culturals que li han permès modificar l’entorn al seu interès, allargar la seva esperança de vida i trepitjar qualsevol racó del planeta. Però això no significa que sigui una espècie superior ni la més evolucionada ni tan sols la més antiga que habita la Terra. Els humans i les humanes som una espècie més i com a tal formem part d’un ecosistema on depenem de molts altres organismes sense els quals no existiríem. Aquesta relació de dependència és el que mostra l’exposició Ciència fricció. Vida entre espècies companyes, que del 12 de juny al 28 de novembre es podrà visitar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Des de l’origen de la vida a la Terra, les espècies han evolucionat per adaptar-se a l’entorn a través de les mutacions i no ho han fet soles: també han experimentat una coevolució. És a dir, altres espècies han estat determinants en aquest procés. Avui, per exemple, bona part de les plantes no es podrien reproduir sense el paper dels insectes pol·linitzadors, els organismes no mantindrien les seves relacions tròfiques amb altres éssers i la nostra espècie no gaudiria dels beneficis que ens proporciona tenir un microbioma, és a dir, un conjunt de microorganismes que viuen al nostre cos (i que superen en nombre les nostres pròpies cèl·lules!). El que veiem avui a la Terra és el resultat de milions d’anys d’evolució conjunta. Sense la presència d’aquestes espècies companyes, qualsevol ésser viu actual senzillament no existiria.

Ciència fricció reflecteix un canvi de paradigma a partir de les evidències recollides durant dècades de recerca per científiques com Donna Haraway o la desapareguda Lynn Margulis: la transició d’una visió antropocèntrica, en la qual tot gira al voltant de la nostra espècie, a una biocèntrica, on tots els éssers vius són igual d’importants dins l’ecosistema de què formen part. Això ho fa a través d’una mostra comissariada per María Ptqk composta per peces artístiques i de divulgació científica que exploren les interrelacions entre espècies. L’exposició recull l’art i el coneixement de més de quaranta referents de la creació, el pensament i la ciència, i compta amb l’assessorament científic del microbiòleg Ricard Guerrero i el divulgador Rubén Duró. Ciència fricció, a més, es presenta en el marc de la segona Biennal Ciutat i Ciència.

Visiteu l’exposició i descobriu com totes les espècies del planeta són imprescindibles; la nostra també. Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 07 Juny 2021
  • Comparteix