Tornar

Retrat de la pregonera d'enguany amb ulleres i recolzada en el marc d'una porta mirant a la càmera

Custodia Moreno: història viva de la lluita veïnal barcelonina

Dijous, 23 de setembre, al Saló de Cent, un pregó de Custodia Moreno Rivero obrirà les celebracions de la Mercè. És una activista, memòria viva de la lluita veïnal, que va tenir un paper cabdal en la desaparició dels barris de barraques del Carmel i Can Baró.

La pregonera d'enguany es disposa a convidar la ciutadania a tornar a sortir al carrer i recuperar l'espai urbà, tot i que encara observant totes les mesures de precaució que siguin necessàries. Ho farà a les 19 h, en viu, a l'edifici de l'Ajuntament, però també la podreu seguir per betevé, l'emissora de televisió de Barcelona que, com és habitual, retransmetrà l'acte que marca l'inici de la festa.

El fet que sigui Custodia Moreno l'encarregada de fer el pregó d'enguany és un recordatori de la importància que tenen per a les ciutats les lluites dels veïns i veïnes dels diferents barris, unes reivindicacions que contribueixen a millorar les condicions de vida del conjunt de la població.

Custodia Moreno va néixer a Granada i va arribar a Barcelona quan encara era una nena, l'any 1947, en un tren que es coneixia com el Sevillano i que portava fins a la capital catalana persones migrants que procedien d'Andalusia i que buscaven feina i una vida millor. En el cas de Custodia i la seva família, aquella vida nova va començar a les primeres barraques de la zona del Carmel i Can Baró, on ella va créixer. 

Encara estudiava que ja encapçalava protestes i reivindicacions per millorar les condicions de vida en uns barris que, en aquell temps, no tenien ni els serveis més essencials: ni aigua corrent ni clavegueram ni  tan sols llum elèctrica. De fet, Custodia Moreno va ser una de les poques veïnes del seu barri de barraques que va fer estudis universitaris. Va estudiar infermeria, encara que hagués de preparar els exàmens... a la llum de les espelmes.

La lluita de Custodia Moreno i els seus veïns i veïnes, arrencant millores als diversos ajuntaments franquistes, va permetre anar millorant a poc a poc  les condicions de vida a les barraques del Carmel i Can Baró, fins al moment que, amb l'arribada dels últims ajuntaments predemocràtics i els primers de democràtics, les autoritats es van prendre seriosament la necessitat d'erradicar el barraquisme a la ciutat.

Va ser el 1990 quan l'aleshores alcalde, Pasqual Maragall, va donar un cop de maça en presència de Custodia Moreno, veïns i veïnes i un grup de periodistes, a una de les últimes barraques del Carmel. Desapareixien així unes construccions precàries els habitants de les quals ja tenien, finalment, uns habitatges dignes.

Custodia Moreno, també una activista feminista que parlava a les veïnes sobre mètodes de planificació familiar, es va implicar posteriorment en la gestió del districte d'Horta-Guinardó, on va ser primer consellera independent i, després, comissionada per al desenvolupament integral de la zona nord del districte.

Avui, ja jubilada, segueix fidel al seu compromís per la millora de les condicions de vida de tants ciutadans i ciutadanes que encara ho necessiten i sobre els quals segur que parlarà en el pregó que pronunciarà, just abans que, a les 19.45 h, comenci el Toc d'inici (entrades exhaurides). Durant aquest primer acte de la Mercè tradicional, enguany es retrà homenatge a Jordi Fàbregas, que va morir el gener passat. Ell va ser una de les persones que van donar a les festes de la Mercè l'estructura que tenen avui i va ser el creador dels Ministrils del Camí Ral, formació musical que només toca un cop l'any: durant el Toc d'inici de la Mercè. 

Si voleu més detalls sobre la pregonera d'enguany i sobre els primers actes de la Festa Major de Barcelona, consulteu el web de la Mercè.

Data de publicació: Dimecres, 22 Setembre 2021
  • Comparteix