Tornar

La imatge en blanc i negre d'una manifestació els anys 70 contra la Llei de Perillositat Social serveix per anunciar l'exposició

Daniel Gasol analitza els mecanismes del poder a Chiquita Room

Les legislacions que reprimien les persones que se sortien de la norma serveixen de base a una indagació artística que analitza els mecanismes amb els quals es perpetuen els sistemes de poder.

L'espai d'art Chiquita Room acull fins al 5 de febrer una proposta artística de Daniel Gasol que es titula "Orden público: Vagos, Maleantes y Peligrosidad Social" i que pren com a punt de partida antics expedients de la "Ley de Vagos y Maleantes" (1933-1970) i de "Peligrosidad Social" (1970-1995).

És una proposta de Daniel Gasol. No li digueu artista perquè ell es considera treballador cultural multidisciplinari i perquè, prudent, desconfia de les lectures més ingènues d'un fet artístic que potser de vegades sembli alliberador, però que en moltes ocasions durant la història ha estat un instrument al servei dels poderosos.

I és que a Gasol, qualsevol cosa que faci olor d'ordre, de poder o d'autoritat li mereix tota la desconfiança. Trobareu que no li falta raó quan conegueu una mica la seva feina. Les darreres creacions prenen com a base unes legislacions promulgades durant el franquisme i que perseguien "encarrilar, normalitzar i corregir", com explica el comissari i crític d'art Jesús Alcaide, totes aquelles persones que se sortien de la norma.

La "Ley de Vagos i Maleantes" determinava qui havia de ser considerat antisocial i, per tant, enemic del sistema: ganduls, proxenetes, persones que no tenien un domicili fix... I la "Ley de Peligrosidad Social" posterior, es va encarregar de reprimir els cossos. I és que el plaer atemoreix el poder i l'homosexualitat, com a manera d'aconseguir-lo, era, per tant, jutjada i convertida en crim.

Tot això us ho explicarà el mateix Daniel Gasol en les visites guiades a l'exposició que s'ofereixen el 15 de desembre o el 2 de febrer del 2022, i que són part d'un conjunt més ampli d'activitats, tallers i taules rodones al voltant de la mostra. 

Serà una bona manera de conèixer les creacions i la manera de pensar d'un tarragoní, doctor per la Universitat de Barcelona, que dedica la seva feina a posar en qüestió els discursos dominants que, sobre assumptes que van des de la identitat, el treball o la classe fins al consum i el sexe, s'han encarregat d'anar construint i mantenint vius els poders fàctics.

Si voleu saber què us vol explicar Daniel Gasol a l'exposició "Orden Público: Vagos, Maleantes y Peligrosidad Social", veniu a Chiquita Room, però abans consulteu al web d'aquest espai tota la informació sobre la mostra.

Data de publicació: Dimecres, 15 Desembre 2021
  • Comparteix