Tornar

Cafès científics a la Casa Orlandai

Explorant nous camins

Els cafès científics a la Casa Orlandai tornen aquesta primavera cada tercer dimecres d’abril, maig i juny.

Des de fa 16 anys, la Fundació Ciència en Societat treballa per a la promoció i l’estímul de la cultura científica fent diverses activitats entre les quals hi ha els cafès científics que tenen lloc a la Casa Orlandai. En aquests cafès, les persones assistents tenen l’oportunitat de conversar amb un científic o una científica sobre la seva recerca i coneixement. Durant la primavera, les trobades, que tenen l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania en un espai de diàleg informal, giraran al voltant de tres temàtiques variades: vida a Mart, la dinàmica dels éssers vius i un cafè científic-literari sobre els continguts del llibre Una verdor terrible.

El primer cafè, el dia 21 d’abril, estarà conduït per Ignasi Casanova, director de l’Institut de Tècniques Energètiques de la UPC i assessor científic de l’exposició Mart: el mirall vermell al CCCB, i se centrarà en el planeta roig i l’estudi del cosmos. Les persones participants en el debat podran parlar de la importància de l’exploració espacial i de casos concrets com l’aterratge del robot Perseverance a la superfície marciana. Som a prop d’arribar a Mart? Per què hi hauríem de viatjar? Hi ha o hi ha hagut vida al planeta veí? Preguntes com aquestes les podreu formular a l’investigador en primera persona.

Jordi García-Ojalvo, del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF, conduirà la segona sessió, el 19 de maig, sobre l’impacte del temps en els éssers vius i com aquests s’han adaptat per poder detectar-lo i anticipar-s’hi. En aquest cafè, l’audiència podrà reflexionar junt amb l’investigador sobre exemples de la cronobiologia, la ciència que estudia l’adaptació dels organismes vius als cicles periòdics. Es tractaran exemples com els cicles circadiaris i com afecten les estacions i l’envelliment els éssers vius. Tot plegat permetrà conèixer com ha evolucionat el cervell animal (inclòs l’humà) amb el pas del temps.

I el 16 de juny, la darrera sessió, que en aquesta ocasió consistirà en una trobada entre els cafès científics i els cafès literaris de la Casa Orlandai, aprofundirà en diversos descobriments descrits al llibre Una verdor terrible de Benjamín Labatut, publicat per Anagrama el 2020. Amb aquest cafè, a càrrec de Frederic Udina, del Departament d’Economia i Empresa de la UPF, ens aproximarem als aspectes més literaris d’aquesta col·lecció de relats i a les pinzellades que el llibre suggereix en el camp de la ciència. Per exemple, sabíeu que el blau de Prússia va ser descobert accidentalment pel pintor Heinrich Diesbach i que avui en dia s’utilitza per tractar intoxicacions? O com es va descobrir el gas Zyklon B i què va succeir perquè els nazis acabessin utilitzant-lo en els seus camps d’extermini?

Descobriu-ho als cafès científics de la Casa Orlandai!

Data de publicació: Dimecres, 14 Abril 2021
  • Comparteix