Tornar

Una de les fotografies que forma part de Vistes, de Juande Jarillo

Barcelona abans i després de la crisi, en nou imatges

La Fundació Miró exposa, al seu vestíbul, una selecció de fotografies, aparentment quotidianes, de Juande Jarillo que susciten una sensació d’ambigüitat.

La Fundació Joan Miró de Barcelona exposa, fins al 27 de febrer, una petita mostra fotogràfica de Juande Jarillo titulada Vistes. Es tracta d’una selecció de nou imatges d'escenes quotidianes, gairebé furtives, capturades als carrers –o, de vegades, des dels carrers– de Barcelona entre 2006 i 2009, just l’any previ i l’any posterior a l’esclat de la crisi econòmica i financera. Durant aquell període, l’autor va dedicar el seu temps lliure a plantar la seva càmera en diferents llocs del centre de la ciutat, esperant el moment just en què es produís una coincidència formal, un joc de mirades i reflexos, una composició de figures o d’artefactes urbans. Anava buscant les textures, la llum i els vectors gairebé invisibles que entrecreuen el paisatge urbà en qualsevol moment.

D’aquesta manera, gairebé inadvertida, les seves instantànies susciten, en l’espectador, un efecte de certa estranyesa o sorpresa, mitjançant efectes òptics i espacials inesperats. Les seves composicions, aparentment costumistes, dibuixen un entramat de fons i forma, de persones anònimes i rerefons urbà, que desvetllen diferents plànols i accions visuals.

La mostra està comissariada per la cap d'exposicions de la Fundació, Martina Millà, i es troba en diàleg amb una altra exposició amb la qual comparteix espai: El sentit de l’escultura. En aquesta segona mostra, el seu comissari, David Bestué, reprodueix una altra fotografia de Jarillo –la que en suma deu– feta a Madrid, el 2008.

Nascut a Granada el 1969, Juande Jarillo resideix des de fa molts anys a Barcelona, des d’on col·labora assíduament amb dissenyadors gràfics, artistes i centres d’art. Treballa amb fotografia i vídeo i com a artista ha participat a les mostres The Marvelous Real del Museu d’Art Contemporani de Tòquio i Presència, a la Galeria Joan Prats de Barcelona.

L’accés al vestíbul és gratuït, però per visitar la resta d’espais cal adquirir l’entrada corresponent en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 01 Desembre 2021
  • Comparteix