Tornar

Fotografia de Consuelo Kanafa en que apareixen persones treballant al camp.
Fotografia d’un grup d’homes en filera mentre s’agafen de la cama.

La mirada de Consuelo Kanaga i els fotògrafs aficionats de Catalunya de principis del segle XX, protagonistes al KBr

El centre de fotografia inaugura temporada amb dues exposicions que podreu veure a partir del 15 de febrer fins al 12 de maig. 

Si teniu interès en la fotografia, teniu una cita al KBr. Us endinsareu en l’obra de la fotògrafa Consuelo Kanaga (1894-1976) a la mostra Consuelo Kanaga. Copsar l’esperit, en què explorareu imatges d’una pionera del fotoperiodisme. D’altra banda, descobrireu la cultura fotogràfica amateur i popular a Catalunya abans de la Guerra Civil, dins de la mostra col·lectiva La càmera domèstica. L’afició fotogràfica a Catalunya (ca. 1880-1936), comissariada per Núria F. Rius. Us les perdreu?

L’exposició dedicada a Consuelo Kanaga representa la primera retrospectiva àmplia de l’obra de la nord-americana a Europa. A través d’un recorregut per les sis dècades de la seva trajectòria professional, els visitants descobrireu una fotografia que captura els conflictes socials de la seva època; des de la pobresa urbana fins a la lluita pels drets dels treballadors, el terror de la segregació racial i la desigualtat social. A més de l’habilitat en diversos gèneres com la natura morta, Kanaga ha destacat especialment retrats socials emotius i introspectius protagonitzats per afroamericans, en els quals va combinar tècniques formals modernistes i una política documental radical. 

Consuelo Kanaga. Copsar l’esperit pretén donar a conèixer la seva obra i proporcionar el reconeixement que li correspon en la història de la fotografia. La mostra ha estat organitzada pel Brooklyn Museum en col·laboració amb la Fundació MAPFRE i el San Francisco Museum of Modern Art

Però això no serà tot, perquè també podreu explorar la cultura fotogràfica amateur i popular a Catalunya que sorgeix a finals del segle XIX fins a l’esclat de la Guerra Civil. Al mateix temps que succeeix en altres zones d’Europa, aquest fet marca un punt d’inflexió històric perquè permet per primera vegada que les persones puguin representar-se a si mateixes sense la necessitat de coneixements artístics o tècnics. 

La càmera domèstica. L’afició fotogràfica a Catalunya (ca. 1880-1936) és una mostra que proposa una revisió d’aquest fenomen i se centra en una selecció de temes i motius visuals freqüents durant aquest període. Així doncs, us permetrà entendre qui va practicar la fotografia com a afició i com es va construir el llenguatge de la fotografia amateur i popular a principis del segle XX. Tot això dins dels paràmetres del mercat internacional, les aspiracions tècniques i artístiques dels fotògrafs aficionats i els trets socials i culturals específics del territori. 

Aprofiteu per descobrir la mirada de Consuelo Kanaga, com també la dels fotògrafs aficionats. Podreu visitar les exposicions a partir del 15 de febrer i l’horari és de dimarts a diumenge (incloent-hi els festius), d’11 h a 19 h. A partir de l’1 d’abril fins a les 20 h. El preu de l’entrada general és de  5 € i si voleu comprar-la, podreu fer-ho des de la pàgina web del KBr.

Fotografies: Consuelo Kanaga. Tennessee, 1950. Brooklyn Museum, donació de Wallace B. Putnam del Estate of Consuelo Kanaga. © Brooklyn Museum. | Antoni Rosal Grelon. Grup d’homes al voltant d’un petit estany, 1910-1920. Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), Fons Antoni Rosal Grelon, Sant Cugat del Vallès.

Data de publicació: Dimecres, 07 Febrer 2024
  • Comparteix