Una immersió en la història cultural del suburbi nord-americà
Una casa unifamiliar amb jardí, piscina i un parell de cotxes al garatge formen part de la imatge icònica del “somni americà”. El CCCB explora la història cultural d’aquest estil de vida, reproduït de manera continuada a la televisió, la publicitat o el cinema, alhora que n’analitza la vigència i els aspectes més controvertits d’aquest model urbanístic. Fins al 8 de setembre, teniu ocasió de descobrir-ho a Subúrbia. La construcció del somni americà.
La mostra es remunta als orígens dels barris residencials a principis del segle XX i estudia com es van desenvolupar massivament als anys cinquanta, i, al mateix temps, repassa el context econòmic, polític i social que va fer possible la imparable expansió arreu dels Estats Units.
Actualment, un nombre creixent de famílies persegueix aquesta versió del somni a la perifèria de les ciutats, un idea que s’ha estès a tot el món. Qui no ha volgut un lloc tranquil per viure amb la família, envoltat de natura i un veïnat afectuós? El relat de la mostra, però, va més enllà i n’investiga les contradiccions d’un model urbanístic que va sorgir de la segregació social, ètnica i de gènere. Així doncs, descobrireu l’impacte d’aquest estil de vida altament insostenible, centrat en continus desplaçaments amb l’automòbil, mitjançant l’anàlisi d’exemples d’urbanitzacions de Barcelona o Madrid.
L’exposició ofereix un recorregut a través de material històric, documentals d’època, fotografies, pintures, pel·lícules i sèries, novel·les i revistes, obres d’art, objectes quotidians i instal·lacions artístiques de creadors com Joel Meyerowitz, Norman Rockwell, Nina Leen, Bill Owens, Todd Hido, Angela Strassheim, Ed Templeton, Gabriele Galimberti, Jessica Chou, Weronicka Gesicka, Gregory Crewdson o Elías León Siminiani, entre molts altres artistes.
Subúrbia. La construcció del somni americà us convida a repensar el valor de la ciutat i l’espai públic avui dia, per mitjà de la crítica a aquest conegut estil de vida nord-americà. La mostra es presentarà el 20 de març i tindreu temps de veure-la fins al 8 de setembre. L’horari per visitar-la és de dimarts a diumenge, d’11 h a 20 h. El preu de l’entrada general és de 6 € i, si voleu comprar-la, podeu fer-ho des de la pàgina web del CCCB.