
Una festa amb set segles d’història
Com cada any, i ja en van 702, Barcelona s’engalana per celebrar el Corpus, una festa en expansió que viu un moment d’or.
La festivitat de Corpus Christi se celebra a Barcelona des de 1320. Durant segles va ser la veritable festa major de la ciutat i l’origen de la majoria de la imatgeria popular i dels entremesos que avui dia surten a ballar: els gegants, els capgrossos, el bestiari, els diables, els castells, els balls de bastons...
Per això, l’Ajuntament de Barcelona, la Catedral de Barcelona i la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella fa temps que van decidir recuperar per a la ciutadania una de les festes més antigues i lluïdes de la ciutat, a partir de dos dels aspectes més populars i participatius d'aquest cicle de celebracions: l’ou com balla i la processó laica.
Tot i que hi haurà activitats prèvies a partir del dissabte 11 de juny, el gruix de la festa anirà del dia de Corpus, dijous 16, al diumenge de Corpus, dia 19 de juny. Podeu consultar-ne el programa en aquest enllaç.
Després de dos anys de pandèmia, el Corpus torna als patis i jardins amb una força mai vista: una cinquantena d’activitats distribuïdes per bona part de la ciutat fan que sigui una cita molt especial per passejar i redescobrir una pila de racons. Entre les activitats destacades de l’edició de 2022 hi figuren l’exposició Corpus. 700 anys de festa a Catalunya que es farà a la capella de Santa Àgata del Museu d’Història (MUHBA), la recuperació del panoli com a menja tradicional de la festa, el recobrament complet de la Vigília de Corpus, la renovació del recorregut i del format de la processó, la recuperació dels ventalls de Corpus i la proclamació del Corpus de Barcelona com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.
La festa es completa amb exposicions, xerrades, cercaviles, vídeos a les xarxes, pirotècnia, concerts d’orgue i jornades de portes obertes, el dia 16, a l’Arxiu Històric de la Ciutat – Casa de l’Ardiaca, l’Ateneu Barcelonès, la Casa dels Entremesos, la Catedral, el Museu Frederic Marès i el Monestir de Pedralbes.
Enguany hi haurà una vintena d’ous com balla –els tradicionals del centre de la ciutat, aplegats en una Ruta, i d’altres que s’estrenen, com el del Seminari, el del carrer de la Llibertat i el del parc de Sant Martí– i un nombre similar de catifes florals que són una explosió de colors i fragàncies. I és que “la festa de les festes” –com alguns l’han batejada– està feta per als sentits: el gust, amb el panoli i les cireres; la vista, amb la imatge delicada de l’ou ballant sobre el brollador; l’oïda, amb el repic de les campanes i la melodia de les gralles i els flabiols que acompanyen els entremesos, i l’olfacte, amb l’olor de ginesta i les flors fresques acabades de collir.
Tot plegat demostra que la festivitat és més viva que mai. Engresqueu-vos, doncs, a sortir al carrer i a gaudir de totes les activitats programades. De ben segur que no us les acabareu!