Festivitat de Corpus Christi

Dates Corpus 2022: del 16 al 19 de juny de 2022.

Torna el Corpus, una festa amb 700 anys d’història

L’Ajuntament de Barcelona, la Catedral de Barcelona i la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella ja fa molts anys que van decidir recuperar per a tota la ciutadania una de les festes més antigues i lluïdes que al llarg de la història s’han celebrat a la ciutat: el Corpus. I això ho han fet a partir de dos dels aspectes més populars i participatius de la festa, que són fruit de l’herència col·lectiva dels barcelonins: l’ou com balla i la processó.

La celebració del Corpus és una tradició viva de Barcelona, que s’engalana per participar en aquesta manifestació de la rica tradició popular de la ciutat. Després d'un any amb una celebració molt virtual, enguany la festa torna als patis i jardins amb una força mai vista abans. Per primera vegada hi ha programació als 10 districtes de la ciutat, amb una eclosió de catifes de flors, ous com balla, repics de campanes, exposicions, presentacions, ballades i la processó.

Us animem a gaudir d’aquesta festivitat històrica i plena de simbolisme!

Aquí trobareu tot el programa del Corpus 2021.

A la programació del Corpus 2021 hi participen:

Ajuntament de Barcelona, Catedral de Barcelona, Església Arxidiocesana de Barcelona, Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella - La Casa dels Entremesos, Generalitat de Catalunya, Arxiu de la Corona d'Aragó, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi, Associació Cultural Joan Amades, Associació d'Amics dels Gegants del Pi, Associació de Festes de la Plaça Nova, Ateneu Barcelonès, Campaners del Pi, Campaners de la Sagrera, Catifaires de Gràcia, Casal de barri del Poblenou, Castellers de Barcelona, Castellers de Sarrià, Catifaires del Raval - Impulsem, Catifaires de la Ribera, Centre Cultural Els Propis, Centre d'Estudis de Sant Martí de Provençals, Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu - Can Galta Cremat, Colla Gegantera del Casc Antic, Comissió de Festes del carrer de la Llibertat, Consell de Cultura Popular i Tradicional del Poble-sec, Coordinadora d'Entitats del Poblenou, Coordinadora de Geganters de Barcelona, Coordinadora VERN, Ens de Comunicació, Esbart Català de Dansaires, Escolàpies de Llúria, Església de Crist Rei, Església de la Mercè, Església de la Puríssima Concepció, Església del Pi, Església de Santa Maria del Mar, Església de Santa Maria del Remei, Església de Sant Jaume, Església de Sant Pere de les Puel·les, Església dels Sants Just i Pastor, La Fadrinalla de Gràcia, Federació Catalana de Catifaires, Federació de la Torre de la Sagrera, Geganters de la Ciutat, La Lira, Museu Etnològic, Museu Marès, Museu Marítim, Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, Taller Sant Camil.

Un ou que què?

L’ou com balla, una de les celebracions més singulars de Barcelona, ha distingit la diada de Corpus des de l’any 1637. El costum consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l’ocasió amb motius florals i cireres.

La tradició, tan senzilla com misteriosa, desperta passions entre els estudiosos, que discuteixen encara avui sobre l’origen i el significat de l’ou com balla. Per a alguns és una metàfora del cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continu. Altres el veuen com un simple joc d’entreteniment, propi de l’edat mitjana.

Més enllà de la discussió sobre els orígens, el que sí que és cert és que la tradició ha arrelat a Catalunya, l’únic lloc del món on actualment es fa ballar l’ou. Aquesta celebració ja forma part de l’imaginari col·lectiu dels barcelonins, gràcies a la gran base popular en què se sosté.

Cada any, els brolladors i les fonts d’alguns claustres i patis de la ciutat mostren el joc entre l’aigua i un ou buit, embolcallat per les flors. Enguany se’n faran més que mai: a la Catedral, a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, a l’Arxiu Històric – Casa de l’Ardiaca, a l’Ateneu Barcelonès, a la Capitania General, als jardins de Rubió i Lluch, al Museu Frederic Marès, al Museu Marítim, al Centre Cívic Can Deu, a l’Oratori de Sant Felip Neri, a les parròquies de la Puríssima Concepció i de Santa Maria del Taulat, a la plaça de la Virreina, al Monestir de Pedralbes i al Taller Sant Camil del Guinardó. Fins i tot, per l’ocasió es crearan algunes fonts artificials, com les de Santa Maria del Taulat i la plaça de la Virreina. Us convidem a visitar-los!

La ruta virtual de l'Ou com balla

Descobriu la ruta fotogràfica de l'Ou com balla a diferents espais de la ciutat amb imatges d'altres anys.

La processó festiva de Corpus de Barcelona, patrimoni cultural immaterial de la ciutat

El moment culminant de la festa de Corpus a Barcelona és la processó festiva, una desfilada laica amb tots els elements del seguici popular, com ara els Gegants de la Ciutat, els del Pi, els de Santa Maria del Mar, l’Àliga, el Lleó, el Bou... A més surten acompanyats de diversos balls, música i més elements de cultura popular, com ara els Trabucaires d'en Perot Rocaguinarda, els Gegants del Corpus, la Coronela, el nan Cu-cut de la plaça Nova i el Ball de Cercolets de l'Esbart Català.

La processó, celebrada a Barcelona des del 1320, és un patrimoni cultural immaterial de la ciutat. Durant segles aquesta cercavila ha estat la veritable festa major de la ciutat. En el vessant civil i popular, ha estat l’origen de molts balls i elements d’imatgeria festiva: els gegants, els capgrossos, el bestiari i més danses i entremesos que són fruit de la imaginació popular exposada en el gran aparador que històricament ha estat la processó de Corpus.

La processó es fa el diumenge següent a la festivitats de Corpus i enguany s’escau el 6 de juny. En aquesta edició tan especial, l'acte se celebrarà amb reserva prèvia a l'avinguda de la Catedral, amb la participació de tot el Seguici Popular (les entrades cal recollir-les a la Sagristia de la Catedral, de dilluns a dissabte, de 10 a 12.30 h, fins esgotar existències). A més, la desfilada es farà pel tancat de l'avinguda de la Catedral i serà precedida per l'Àliga, els Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat i els Gegants nous de la Casa de la Caritat o del Corpus.

A l'avinguda també hi seran presents tots els entremesos que formen el Seguici Popular: 

 

Clica aquí i descobreix l'exposició 'El Corpus de Barcelona'.

Clica aquí i descarrega't el Joc del Corpus de Barcelona en pdf.

Les catifes són obres d’art efímer que tradicionalment s’elaboren amb pètals de flors, flors senceres i herbes, per bé que ja fa uns quants anys que s’experimenta amb més materials, com ara llavors, serradura o marro de cafè. Poden representar motius molt diversos, però els més freqüents solen anar lligats a la religiositat pròpia de Corpus, a la primavera, a temes locals o simplement representar motius geomètrics.

De la mateixa manera que les enramades, en trobem l'origen més remot en les decoracions amb flors i herba que es feien a les llars romanes en època primaveral. També cal assenyalar que les decoracions florals són un tret molt comú a totes les cultures.

Les catifes no són exclusives de la festa de Corpus, per bé que és en aquesta data quan la manifestació es fa més visible. A la primeria, tenien la funció de transformar l’espai festiu i, al mateix temps, servien per a perfumar l’ambient, sobretot quan les flors eren trepitjades per la processó.

Algunes poblacions han aconseguit molt de renom gràcies a les catifes. És el cas de Sitges, la Garriga o Arbúcies, però n'hi ha moltes més on n’elaboren.

Normalment els catifaires s’organitzen en agrupacions locals, de carrers i places que a més competeixen entre elles. L’any 2005 va constituir-se la Federació d’Entitats Catifaires de Catalunya amb l’objectiu d’unir esforços per mantenir i difondre la tradició i alhora avançar en la millora d’aquest art.

Enguany, per primera vegada hi haurà catifa a l’Ajuntament, a la basílica de Santa Maria del Mar, a la biblioteca Francesc Boix, a Can Galta Cremat – Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu, al carrer de la Llibertat, al casal de barri del Poblenou, a la marquesina de la Via Júlia, al parc de Sant Martí, a la parròquia de Santa Maria del Taulat, a la plaça del Consell de la Vila, a la plaça del Mercat del Clot, a la plaça d’Orfila i a la Torre de la Sagrera. A més, s’hi sumaran altres catifes ja clàssiques: la de La Casa dels Entremesos, del Museu Etnològic i de les Cultures del Món, de la parròquia de Santa Maria del Remei i de la plaça de la Virreina.

Està previst que de cara als propers anys s’incorporin encara més espais amb ous com balla i catifes, promoguts per entitats.

Ja s’apropa la festivitat de Corpus 2021, que enguany s’escau el dijous 3 de juny. La programació tindrà lloc del dissabte 29 de maig al diumenge 6 de juny, encara en el marc del 700 aniversari de la festa a Barcelona. L’any passat, les celebracions es van veure afectades per la pandèmia i només es van poder fer dos ou com balla i un parell de catifes florals. Enguany però, sembla que la festa tornarà a omplir els carrers i places, i ho farà amb més força que mai, amb totes les mesures sanitàries.

La programació del Corpus 2021 compta amb una cinquantena d’activitats en 38 espais repartits al llarg dels deu districtes. Tot i que hi haurà activitats prèvies a partir del dissabte 29 de maig, el gruix de la festa anirà del dia de Corpus, dijous 3, al diumenge de Corpus, dia 6 de juny. Per l’ocasió s’han programat ous com balla, catifes florals, repics de campanes, exposicions, xerrades, vídeos a les xarxes, presentacions, tallers i ballades.

Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha treballat colze a colze amb desenes d’entitats i organismes de la ciutat per a programar una quinzena d’ous com balla i una quantitat de catifes. Això suposa un increment notable dels espais, arribant per primera vegada als deu districtes barcelonins. I la xifra es preveu que segueixi creixent en els propers anys.

En aquesta edició, els actes encara seran amb restriccions com ara l’aforament limitat, l’ús de mascareta i gel hidroalcohòlic… i en la majoria de casos els guarniments es faran en espais interiors com claustres, esglésies, jardins i Cases de la Festa. 

Sobre l’ou com balla, l’element més singular i autòcton del Corpus barceloní, enguany se’n faran més que mai. Fins i tot, per l’ocasió es crearan algunes fonts artificials, com les de Santa Maria del Taulat i la plaça de la Virreina.

Per primera vegada hi haurà catifa en una dotzena d'espais. A més, s’hi sumaran altres catifes ja clàssiques: la de La Casa dels Entremesos, del Museu Etnològic i de les Cultures del Món, de la parròquia de Santa Maria del Remei i de la plaça de la Virreina.

També cal destacar la recuperació de la Vigília del Corpus a la plaça del Rei, diada que es va deixar de celebrar l’any 1979 i que consistia en la sortida dels gegants anunciant l’arribada del Corpus. Ara, els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar recuperen aquesta diada amb el format d’una ballada. Durant l’acte, els Capgrossos Macers de la Ciutat estrenaran vestits nous. Per aquest acte caldrà fer reserva prèvia al web de la Casa dels Entremesos.

El dia de Corpus, dijous 3 de juny, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món acollirà la presentació de diverses publicacions relacionades amb el Corpus i al llarg de la setmana hi haurà conferències i xerrades en diversos espais. També hi haurà portes obertes i visites guiades en alguns museus com l’Arxiu Històric de la Ciutat – Casa de l’Ardiaca, l’Ateneu Barcelonès, la Casa dels Entremesos, la Catedral, el Museu Frederic Marès i el Monestir de Pedralbes.

D’altra banda, la Casa dels Entremesos se suma a la festivitat amb  una xerrada, sessió de titelles, visites teatralitzades i dues exposicions extraordinàries que giren entorn del 700 aniversari: ‘Trampes, trampes, tot són trampes. Els vestits dels timbalers de Corpus’ i ‘Octaves. La festa de Corpus als barris de Barcelona (1892-1965)’.

Altres actes a destacar són les càpsules que l’Associació Joan Amades llançarà al llarg de tota la setmana, la presentació de la restauració de l’Àliga vella de la Ciutat i el taller de panolis que es farà a la Torre de la Sagrera.

La festa finalitzarà amb la tradicional Processó de Corpus, que torna amb reserva prèvia. L’acte s’ha reduït a una petita desfilada per l’avinguda de la Catedral un cop acabada la Missa de Corpus, amb la participació del Seguici Popular, que també s’exposarà a l’Ajuntament del diumenge 30 de maig al diumenge 6 de juny.

Aquí trobareu tot el programa del Corpus 2021.

El Corpus 2021 amb xifres:

47 entitats participants

38 espais amb activitats al llarg dels 10 districtes

16 barris

9 dies de programació

17 catifes florals

15 ous com balla

8 repics de campanes

D'ençà de l'any 1320 Barcelona celebra el Corpus, una festa que va esdevenir una gran celebració ciutadana i de la qual en van néixer moltes de les expressions festives de la cultura popular. En aquest sentit, la Catedral de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya acorden celebrar els set-cents anys del primer Corpus a Catalunya amb una programació pròpia que va començar el juny de 2020 i durarà fins a finals del 2021. A més, hi ha una imatge gràfica que defineix els actes: el logotip del Corpus 700, protagonitzat per l'ou com balla.

La crisi del Coronavirus ha tocat de ple la programació, que en primera instància es va treballar l'any passat en una versió a les xarxes amb el format de TV Corpus de Butxaca i múltiples iniciatives treballades des d'entitats d'arreu de Catalunya. Està previst que amb la tornada a la normalitat es puguin reprogramar les activitats, moltes de les quals ara per ara no tenen data fixada.

També està previst que en algun moment d'aquest any 2021 el Corpus de Barcelona sigui declarat com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

La programació ha estat treballada per dos comitès científics i organitzatius. Un està centrat en l'art i la història, i l'altre en la vessant de cultura popular i patrimoni immaterial.

Programació

Les entitats i federacions que vulguin proposar actes emmarcats en aquesta celebració es poden dirigir per escrit al correu culturapopularbcn@bcn.cat

En aquest espai hi trobareu fotografies i vídeos del Corpus barceloní d'altres anys, gràcies a diverses entitats i institucions que les han anat penjant a les xarxes. Gaudiu-ne!

Vídeos

Fotografies