Festivitat de Corpus Christi

Torna el Corpus, una festa amb 700 anys d’història

L’Ajuntament de Barcelona, la Catedral de Barcelona i la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella ja fa molts anys que van decidir recuperar per a tota la ciutadania una de les festes més antigues i lluïdes que al llarg de la història s’han celebrat a la ciutat: el Corpus. I això ho han fet a partir de dos dels aspectes més populars i participatius de la festa, que són fruit de l’herència col·lectiva dels barcelonins: l’ou com balla i la processó.

La celebració del Corpus és una tradició viva de Barcelona, que s’engalana per participar en aquesta manifestació de la rica tradició popular de la ciutat. Enguany, degut a la crisi del Coronavirus, la festa es reinventa per celebrar-se digitalment amb catifes virtuals, rutes guiades des de casa, vídeos explicatius a les xarxes socials, tallers per a fer en família i, fins i tot, el Joc del Corpus de Barcelona o els retallables dels Gegants de la Ciutat.

Un Corpus molt especial que enceta les celebracions dels 700 anys del Corpus de Barcelona, que duraran fins a finals del 2021.

Us animem a gaudir des de casa d’aquesta festivitat històrica i plena de simbolisme!

A la programació del Corpus 2020 hi participen:

Ajuntament de Barcelona, Catedral de Barcelona, Església Arxidiocesana de Barcelona, Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella - La Casa dels Entremesos, Generalitat de Catalunya, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi, Associació Cultural Joan Amades, Associació d'Amics dels Gegants del Pi, Associació de Festes de la Plaça Nova, Campaners del Pi, Campaners de la Sagrera, Catifaires de Gràcia, Catifaires del Raval - Impulsem, Coordinadora de Geganters de Barcelona, Edicions Morera, Esbart Català de Dansaires, Església de Crist Rei, Església de la Mercè, Església del Pi, Església de Santa Maria del Mar, Església de Sant Jaume, Església de Sant Pere de les Puel·les, Església dels Sants Just i Pastor, Falcons de Barcelona, Federació Catalana de Catifaires, Geganters de la Ciutat

Un ou que què?

L’ou com balla, una de les celebracions més singulars de Barcelona, ha distingit la diada de Corpus des de l’any 1637. El costum consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l’ocasió amb motius florals i cireres.

La tradició, tan senzilla com misteriosa, desperta passions entre els estudiosos, que discuteixen encara avui sobre l’origen i el significat de l’ou com balla. Per a alguns és una metàfora del cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continu. Altres el veuen com un simple joc d’entreteniment, propi de l’edat mitjana.

Més enllà de la discussió sobre els orígens, el que sí que és cert és que la tradició ha arrelat a Catalunya, l’únic lloc del món on actualment es fa ballar l’ou. Aquesta celebració ja forma part de l’imaginari col·lectiu dels barcelonins, gràcies a la gran base popular en què se sosté.

Cada any, els brolladors i les fonts d’alguns claustres i patis de la ciutat mostren el joc entre l’aigua i un ou buit, embolcallat per les flors. Enguany no es perdrà la tradició i a la ciutat es podrà veure l’ou com balla de manera virtual. N'hi haurà dos: el dels jardins de l'Hospital i el de la Catedral. Entre d'altres activitats, aquest Corpus podreu descobrir els secrets de l'ou com balla i veure com es guarneix una de les fonts. A més, hem preparat una ruta virtual per una dotzena d'ous com balla d'altres anys. Us convidem a descobrir-los virtualment!

La ruta virtual de l'Ou com balla

Descobriu la ruta fotogràfica de l'Ou com balla a diferents espais de la ciutat amb imatges d'altres anys.

L'Ou com balla 2020

Vídeo de l'Ou com balla de la Catedral 2020 (a partir de l'11 de juny).

Vídeo de l'Ou com balla dels Jardins de l'Hospital 2020 (a partir de l'11 de juny).

La processó festiva de Corpus, patrimoni cultural immaterial de la ciutat

El moment culminant de la festa de Corpus a Barcelona és la processó festiva, una desfilada laica amb tots els elements del seguici popular, com ara els Gegants de la Ciutat, els del Pi, els de Santa Maria del Mar, l’Àliga, el Lleó, el Bou... A més surten acompanyats de diversos balls, música i més elements de cultura popular, com ara els Trabucaires d'en Perot Rocaguinarda, els Gegants del Corpus, la Coronela, el nan Cu-cut de la plaça Nova i el Ball de Cercolets de l'Esbart Català.

La processó, celebrada a Barcelona des del 1320, és un patrimoni cultural immaterial de la ciutat. Durant segles aquesta cercavila ha estat la veritable festa major de la ciutat. En el vessant civil i popular, ha estat l’origen de molts balls i elements d’imatgeria festiva: els gegants, els capgrossos, el bestiari i més danses i entremesos que són fruit de la imaginació popular exposada en el gran aparador que històricament ha estat la processó de Corpus.

La processó es fa el diumenge següent a la festivitats de Corpus i enguany s’escau el 14 de juny. En aquesta edició tan especial, l'acte se celebrarà a porta tancada al Claustre de la Catedral, amb catifa de flors inclosa. A més, la desfilada serà presenciada per l'Àliga i els Gegants de la Ciutat, símbols festius municipals.

La presència de l'Àliga i els Gegants de la Ciutat a la Processó de Corpus 2020 serà retransmesa en directe.

Clica aquí i descobreix l'exposició el Corpus de Barcelona.

Clica aquí i descarrega't el Joc del Corpus de Barcelona en pdf.

Descobreix des de casa els edificis patrimonials de la Barcelona Vella de la mà de l’ou com balla!

Per segon any consecutiu, en el marc de la programació de Corpus, l’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà la majoria dels edificis patrimonials de la Barcelona Vella on s’organitza l’ou com balla: el Palau Nadal i el Palau del Marquès de Llió, actual seu del Museu Etnològic i de Cultures del Món; el Palau Requesens o de la Comtessa de Palamós, on hi ha la Reial Acadèmia de Bones Lletres; el Palau del Lloctinent, seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó; el Palau Reial Major, on hi ha el Museu Frederic Marès; el Claustre de la Catedral de Barcelona i la Casa de l’Ardiaca, seu de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

El recorregut finalitzarà al Palau Mercaders, on es troba ubicada la Casa dels Entremesos, on hi ha custodiats al llarg de l’any gran part dels elements d’imatgeria festiva del Seguici Popular, que participen a la Processó de Corpus. 

Al llarg de la passejada virtual també es comentaran aspectes generals com l'origen de la processó, l'ordre dels participants, la història dels ventalls de Corpus, què és el panoli...

Inscripcions a la Ruta del Corpus de Barcelona virtual:

Dijous 11 a les 17.00 h - Clica aquí i inscriu-t'hi

Dijous 11 a les 19.00 h - Clica aquí i inscriu-t'hi

Dissabte 13 a les 11.00 h - Clica aquí i inscriu-t'hi

Dissabte 13 a les 18.00 - Clica aquí i Inscriu-t'hi

Activitat gratuïta. Places limitades. Cal inscriure’s prèviament.

Les catifes són obres d’art efímer que tradicionalment s’elaboren amb pètals de flors, flors senceres i herbes, per bé que ja fa uns quants anys que s’experimenta amb més materials, com ara llavors, serradura o marro de cafè. Poden representar motius molt diversos, però els més freqüents solen anar lligats a la religiositat pròpia de Corpus, a la primavera, a temes locals o simplement representar motius geomètrics.

De la mateixa manera que les enramades, en trobem l'origen més remot en les decoracions amb flors i herba que es feien a les llars romanes en època primaveral. També cal assenyalar que les decoracions florals són un tret molt comú a totes les cultures.

Les catifes no són exclusives de la festa de Corpus, per bé que és en aquesta data quan la manifestació es fa més visible. A la primeria, tenien la funció de transformar l’espai festiu i, al mateix temps, servien per a perfumar l’ambient, sobretot quan les flors eren trepitjades per la processó.

Algunes poblacions han aconseguit molt de renom gràcies a les catifes. És el cas de Sitges, la Garriga o Arbúcies, però n'hi ha moltes més on n’elaboren.

Normalment els catifaires s’organitzen en agrupacions locals, de carrers i places que a més competeixen entre elles. L’any 2005 va constituir-se la Federació d’Entitats Catifaires de Catalunya amb l’objectiu d’unir esforços per mantenir i difondre la tradició i alhora avançar en la millora d’aquest art.

Aquest Corpus 2020 tindrem diverses activitats catifaires:

Catifa de flors de Gràcia virtual a càrrec dels Catifaires de Gràcia. Clica aquí i envia la teva imatge abans del dia 13.

Muntatge de l'Ou com balla dels jardins de l'Hospital a càrrec de les Catifaires del Raval. A partir de l'11 de juny.

Vídeo del muntatge de la Catifa de flors de la Casa dels Entremesos. 

Vídeo del muntatge de la Catifa de flors de la Catedral. A partir del 14 de juny.

El Corpus 2020 es viu des de casa amb múltiples activitats que han preparat les institucions, entitats i colles de cultura popular que tradicionalment participen de la festa. D'entre tota la programació en destaca la TVCorpus Butxaca, un conjunt de càpsules de vídeo que engloben xerrades, ponències i curiositats relacionades amb el Corpus i les tradicions barcelonines. Trieu i remeneu!

Dilluns 1 de juny

18.30h - VÍDEO. Presentació del Joc del Corpus de Barcelona. / Descarregueu-vos aquí el joc en pdf.

 • A càrrec de Josep Fornés. 

Dijous 4 de juny

18.00h - VÍDEO. Presentació del Corpus 2020, la programació dels 700 anys i la catalogació per part de la Generalitat de Catalunya.

A càrrec de:

 • Khalid Ghali, comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l'Ajuntament de Barcelona.
 • Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya.
 • Ramon Ollé, delegat de Mitjans de Comunicació de l'Arquebisbat de Barcelona.
 • Xavier Cordomí, director de la Casa dels Entremesos.
 • Amadeu Carbó, presentador.

Dilluns 8 de juny

9.30h. VÍDEO. L'Amades, confinat. El Panoli i la Coca de Cireres.

 • Ho organitza: Associació Cultural Joan Amades.

10.00h. FOTOS. El Corpus de Barcelona a través de l'Arxiu Històric de la Ciutat.

 • Ho organitza: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

18.30h. VÍDEO. No es pot tocar campanes i anar a la Processó.

 • A càrrec de Jordi Sacasas, arxiver de l'Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi.

Dimarts 9 de juny

9.30h. VÍDEO. L'Amades, confinat. Les Trampes de Barcelona.

 • Ho organitza: Associació Cultural Joan Amades

18.30h. VÍDEO. El Diví i el Profà. La custòdia i el tron del rei Martí.

 • A càrrec de Guadaira Macias, professora d'Història de l'Art de la UB.
 • Ho organitza: Església Arxidiocesana de Barcelona.

Dimecres 10 de juny

9.30h. VÍDEO. L'Amades, confinat. Els Entremesos.

 • Ho organitza: Associació Cultural Joan Amades.

17.00h. VÍDEO. La Ruta del Corpus de Barcelona.

 • A càrrec de l'Associació Cultural Joan Amades.

18.30h. VÍDEO. Les mil i una expressions del Corpus a Catalunya.

 • A càrrec de Carles Freixes, estudiós de la festa.
 • Ho organitza: Església Arxidiocesana de Barcelona.

19.00h. VÍDEO. Visita guiada per la Casa de la Ciutat.

 • Ho organitza: Ajuntament de Barcelona.

Dijous 11 de juny

9.30h. VÍDEO. L'Amades, confinat. Els Ventalls per Corpus.

 • Ho organitza: Associació Cultural Joan Amades

10.00h. VÍDEO. L'Ou com balla de la Catedral 2020.

10.30h. VÍDEO. Les melodies dels Gegants de la Ciutat I. Lo Ball del Sr. Jagant.

 • A càrrec dels Perdigots, cobla de flabiols i fiscorn.
 • Ho organitza: Geganters de la Ciutat i Coordinadora de Geganters de Barcelona.

11.45h. VÍDEO. Muntatge de l'Ou com balla dels jardins de l'Hospital.

 • Ho organitza: Grup de Catifaires del Raval - Impulsem.

12.00h. DIRECTE. Toc d'Àngelus i inici del Corpus des del Campanar de la Catedral.

12.00h. DIRECTE. Toc d'Àngelus i inici del Corpus des del Campanar del Pi.

 • Ho organitza: Campaners del Pi.

12.05h. VÍDEO. Presentació del llibre 'Corpus, la festa de les festes', d'Edicions Morera.

A càrrec de:

 • Amadeu Carbó, autor del llibre.
 • Norbert Tomàs, editor.
 • Ramon Ollé, delegat de Mitjans de Comunicació de l'Arquebisbat de Barcelona.

13.00h. VÍDEO. Muntatge de la catifa de flors de la Casa dels Entremesos.

 • A càrrec d'Impulsem - Catifaires del Raval.
 • Ho organitza: Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella i la Casa dels Entremesos.

13.00h. DIRECTE. Inauguració de l'exposició 'Corpus de paper. Imatgeria popular recollida per Joan Amades'. 

 • Ho organitza: Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

17.00h. Ruta guiada virtual pel Corpus de Barcelona. Inscripcions aquí.

 • Ho organitza: Associació Cultural Joan Amades.

18.00h. VÍDEO. Taller: Com fer una diadema de flors.

 • Ho organitza: Associació d'Amics dels Gegants del Pi.

18.30h. VÍDEO. Vet aquí...l'Ou com balla.

 • A càrrec de Nil Rider, historiador. Tècnic de la Catedral de Barcelona.
 • Ho organitza: Església Arxidiocesana de Barcelona.

19.00h. Ruta guiada virtual pel Corpus de Barcelona. Inscripcions aquí.

 • Ho organitza: Associació Cultural Joan Amades.

20.30h. VÍDEO. Concert ‘Pange Lingua. Els cinc himnes de Sant Tomàs d’Aquino composats pel Corpus’

A càrrec de:

 • Gabriel Lorenzo Herranz, clavecí i orgue
 • Marcel Leal Martínes, flautes
 • Jordi Sacasas Segura, cant pla.
 • Ho organitza: Basílica de Santa Maria del Pi.

Divendres 12 de juny

9.30h. VÍDEO. L'Amades, confinat. L'Ou com balla.

 • Ho organitza: Associació Cultural Joan Amades

17.30h. VÍDEO. Des del meu balcó: El Corpus del baró de Maldà i la parròquia del Pi.

 • A càrrec de Nico Alonso, Amadeu Carbó i Montserrat Garrich.
 • Ho organitza: Esbart Català de Dansaires.

18.30h. VÍDEO. La Processó és llarga i el ciri és curt. Les processons barroques.

 • A càrrec de Maria Garganté, professora d'Història de l'Art de la facultat Antoni Gaudí i de la UAB.
 • Ho organitza: Església Arxidiocesana de Barcelona.

Dissabte 13 de juny

9.30h. VÍDEO. L'Amades, confinat. Catifes i Enramades per Corpus.

 • Ho organitza: Associació Cultural Joan Amades

10.00h. VÍDEO. Les melodies dels Gegants de la Ciutat II.

 • A càrrec dels Perdigots, cobla de flabiols i fiscorn.
 • Ho organitza: Geganters de la Ciutat i Coordinadora de Geganters de Barcelona.

11.00h. Ruta guiada virtual pel Corpus de Barcelona. Inscripcions aquí.

 • Ho organitza: Associació Cultural Joan Amades.

18.00h. Ruta guiada virtual pel Corpus de Barcelona. Inscripcions aquí.

 • Ho organitza: Associació Cultural Joan Amades.

18.30h. VÍDEO. El Seguici Popular de Barcelona al detall.

 • A càrrec d'Eloi Palmeiro, president de la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella i la Casa dels Entremesos.

Diumenge 14 de juny

9.30h. VÍDEO. L'Amades, confinat. La Processó de Corpus.

 • Ho organitza: Associació Cultural Joan Amades

11.30h. VÍDEO. Muntatge de la catifa de flors de la Catedral 2020.

 • A càrrec de la Federació Catalana de Catifaires.

12.00h. VÍDEO. El Seguici i la Processó de Corpus dels darrers anys.

 • Ho organitza: Associació d'Amics dels Gegants del Pi.

17.30h. VÍDEO. Desmuntatge de la catifa de flors de la Casa dels Entremesos.

 • A càrrec de l'Àliga de la Ciutat i els Falcons de Barcelona.
 • Ho organitza: Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella i la Casa dels Entremesos.

18.00h. DIRECTE. Missa de Corpus a la Catedral.

19.00h. Processó de Corpus a l'interior del Claustre de la Catedral.

19.00h. DIRECTE. Toc solemne de processó als campanars de les set esglésies històriques de la ciutat.

 • A càrrec dels campanars del Pi, de Santa Maria del Mar, de Sant Jaume Apòstol, de la Mercè, dels Sants Just i Pastor, de Sant Pere de les Puel·les i de la Catedral.
 • Ho organitza: Campaners del Pi.

19.00h. DIRECTE. Toc solemne de processó a la Sagrera.

 • A càrrec del campanar de l'església de Crist Rei.
 • Ho organitza: Campaners de la Sagrera.

19.00h. DIRECTE. L'Àliga, els Capgrossos Macers i els Gegants de la Ciutat a la Processó de Corpus.

19.30h. DIRECTE. Concert 'les músiques del Seguici Popular' a l'orgue de la Catedral. 

20.30h. DIRECTE. Toc de Completes i finalització del Corpus des del Campanar de la Catedral.

20.30h. DIRECTE. Toc de Completes i finalització del Corpus des del Campanar del Pi.

 • Ho organitza: Campaners del Pi.

20.30h. DIRECTE. Toc de Completes i finalització del Corpus des del Campanar de la Sagrera.

 • A càrrec del campanar de l'església de Crist Rei.
 • Ho organitza: Campaners de la Sagrera.

Altres activitats

D'ençà de l'any 1320 Barcelona celebra el Corpus, una festa que va esdevenir una gran celebració ciutadana i de la qual en van néixer moltes de les expressions festives de la cultura popular. En aquest sentit, la Catedral de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya acorden celebrar els set-cents anys del primer Corpus a Catalunya amb una programació pròpia que anirà del juny de 2020 fins a finals del 2021. A més, hi ha una imatge gràfica que definirà els actes: el logotip del Corpus 700, protagonitzat per l'ou com balla.

La crisi del Coronavirus ha tocat de ple la programació, que en primera instància s'ha acabat treballant en una versió a les xarxes amb el format de TV Corpus de Butxaca i múltiples iniciatives treballades des d'entitats d'arreu de Catalunya. Està previst que amb la tornada a la normalitat es puguin reprogramar les activitats, moltes de les quals ara per ara no tenen data fixada.

Aquest Corpus 2020 els actes començaran amb la inscripció del Corpus de Barcelona al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, primer pas per a declarar la festivitat com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional.

La programació ha estat treballada per dos comitès científics i organitzatius. Un està centrat en l'art i la història, i l'altre en la vessant de cultura popular i patrimoni immaterial.

Programació

Juny de 2020

Pendent de reprogramar

 • Exposició 'Corpus'
 • Exposició de vestuari històric del Corpus barceloní
 • Exposició sobre el Corpus als barris barcelonins
 • Exposició 'Món catifaire'
 • Exposició 'Bestiari festiu de Corpus'
 • Exposició 'Festa i litúrgia'
 • I Jornada de Campanologia
 • Jornada d'Intervencions efímeres
 • Conferències entorn del Corpus popular

Les entitats i federacions que vulguin proposar actes emmarcats en aquesta celebració es poden dirigir per escrit al correu culturapopularbcn@bcn.cat

En aquest espai hi trobareu fotografies i vídeos del Corpus barceloní d'altres anys, gràcies a diverses entitats i institucions que les han anat penjant a les xarxes. Gaudiu-ne!

Vídeos

Fotografies