Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Dansa

A la comarca de les Garrigues, a l’indret conegut com la Roca dels Moros del municipi de Cogul, hi ha un jaciment on trobem el que potser podem considerar el testimoni més antic de la dansa a Catalunya. Unes pintures parietals de més de set mil anys representen unes dones ballant al voltant d’una figura explícitament masculina. Per una altra banda, el coreògraf i pedagog Joan Serra, ja desaparegut, deia que les persones ballem ja en el ventre de la mare.

Són dos exemples que constaten que el fet de ballar i dansar és inherent a l'ésser humà i que, en la pràctica col·lectiva, la dansa assumeix la categoria d’activitat comunicativa. Anant encara més enllà, i en el cas que ens ocupa, és un vehicle per a expressar tota una ritualitat festiva.

A Catalunya, aquesta pràctica del llenguatge corporal basada en la gestualitat ritmada la defineix allò que podríem anomenar una «geografia de la dansa», on descobrim que les danses tradicionals segueixen camins naturals i de veïnatge que coincideixen amb els de les fires i mercats, les transhumàncies, etc. Podríem establir, doncs, unes zones força precises per a les jotes, per als balls de gitanes, per als balls parlats, etc., on els balls de bastons i les sardanes serien els gèneres més estesos i implantats al territori.

Els dansaires s’organitzen actualment en associacions de característiques molt transversals, tant pel que fa a l’edat dels integrants com a la condició social, i amb una activitat que ultrapassa el ball. D'aquesta manera esdevenen motors culturals i dinamitzadors de moltes poblacions.

També cal fer esment d'aquells grups i persones que han maldat per impulsar, promoure i divulgar la dansa des d’una òptica absolutament lúdica, com a ball de carrer o de plaça, i que han aconseguit de convertir les seves propostes en activitats consolidades fixes en el calendari.

Categories de dansa