Personatges i elements festius

Acordió diatònic

Acordió diatònic

L’acordió és un instrument musical de vent amb llengüetes metàl·liques dures, manxa i teclat que es divideix en dues grans tipologies: els diatònics i els cromàtics.

Caganer

El caganer és una de les figures més populars del nostre pesebre i la iconografia tradicional el presenta cofat amb barretina, ajupit amb les natges en l’aire i fumant.

Fiscorn

El fiscorn és l’instrument que té el so més greu de tots els de vent metall de la cobla. És semblant a la trompeta, tot i que lleugerament més gros i menys estrident.
Gralla

Gralla

Avui dia és l’acompanyament sonor indiscutible dels castellers, els balls populars i els gegants.
home dels nassos

Home dels Nassos

A punt d’acabar l’any, els genis proliferen més que en cap altra data. De tota la trepa, l’Home dels Nassos és el més misteriós i desconegut de tots.
Literatura carnavalesca

Literatura carnavalesca

La literatura carnavalesca s'expressa a partir de bans, sermons, testaments i discursos amb un alt component paròdic.

Nadales

Les nadales són cançons tradicionals que fan referència al cicle nadalenc i segons Joan Amades, el nostre cançoner és dels més extensos del repertori de cançó popular.
Ou com balla

Ou com balla

Els elements de l’ou com balla són l’ou, l’aigua i l'abundor de flors, tots tres amb interpretacions simbòliques de fecunditat, pròpies de l’estació primaveral.

Palmes i palmons de Rams

Les palmes i els palmons són fulles de palmera tendra treballades artesanalment, que els padrins regalen als fillols el dia de Rams.
Rei Carnestoltes

Rei Carnestoltes

El Rei Carnestoltes és un personatge fictici que representa l’ambient de disbauxa i transgressió que caracteritza el cicle de carnaval.