Nadales

Imatge destacada

Les nadales són cançons tradicionals que fan referència a Nadal o a l’hivern en general. Segons Joan Amades, el cançoner nadalenc és un dels més extensos del repertori de cançó popular catalana. De fet, si ens posem a pensar ens en vénen molts títols al cap: «El desembre congelat», «A Betlem me’n vull anar», «Les dotze van tocant»...

Algunes de les melodies més antigues són documentades des del segle XV. És molt probable que l’origen de les nadales es trobi en les representacions que els pastors feien antigament als portals de les esglésies durant la nit de Nadal.

De nadales, n'hi ha de moltes menes: algunes provenen de la música culta, com ara «Santa Nit», i algunes altres són cançons de bressol, com «El noi de la mare». També n’hi ha de temàtica típicament infantil, com el «Fum, fum, fum» o «El dimoni escuat». Finalment, algunes nadales d’origen s’han acabat convertint en himnes, com és el cas de «El cant dels ocells», una cançó anònima internacionalitzada per Pau Casals.

Les nadales són un gènere que es manté molt viu i sovint n’apareixen de noves gràcies a tota mena d’agrupacions musicals d’estils ben diversos. Pels volts de Nadal se’n canten en concerts corals, a les escoles i en l’àmbit familiar davant el pessebre. Un dels recitals de nadales més coneguts al nostre país és el Concert de Sant Esteve, que cada any fa l’Orfeó Català al Palau de la Música.