Tornar

Fotograma del vídeo Dins per dins de Francesca Llopis

Francesca Llopis desdobla la Ricarda per al Festival Loop

El MNAC és un dels 62 espais artístics que col·laboren amb la plataforma de videoart amb una instal·lació de Llopis amb Barbara Held i una altra de Randa Maroufi.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) presenta l’obra Dins per dins, de l'artista visual Francesca Llopis (Barcelona, 1956). Es tracta d’una intervenció formada per un vídeo amb música de Barbara Held i percussió de Pilar Subirà i un conjunt de fotografies realitzades per la mateixa artista aquest 2021 a la Casa Gomis Bertrand, coneguda com la Ricarda, i situada al Prat de Llobregat.

Aquest habitatge va ser dissenyat per l’arquitecte Antoni Bonet, entre 1953 i 1963, l'enginyer Ricard Gomis i Inés Bertrand, i és una de les joies de l'arquitectura moderna de la segona meitat del segle XX. La Ricarda responia a criteris funcionalistes rigorosos, però alhora es fusiona amb el paisatge de pins i dunes a les portes de la Mediterrània. També va ser concebuda com un espai social i cultural: va acollir les activitats del Club 49, un grup d'artistes, mecenes i promotors culturals nascuts el 1949, hereu d'ADLAN (Amics de l'Art Nou) d'abans de la guerra, i també va acollir pintors com Joan Miró i Antoni Tàpies i compositors com John Cage, Josep Maria Mestres Quadreny, Carles Santos o el ballarí i coreògraf Merce Cunningham.

En el vídeo apareixen un seguit de performers femenines vestides de negre que estableixen un diàleg amb l’arquitectura del lloc, a voltes misteriós, a voltes humorístic, i sempre poètic.

L'obra es pot veure des del 9 de novembre en el marc del Festival Loop a la sala 81 bis d’Art Modern, dedicada a l’art català de postguerra i de les segones avantguardes (1940-1974). En aquesta mateixa sala, el museu presenta tres obres que ha incorporat fa poc a la seva col·lecció i que no s’havien exposat fins ara. Són dues peces de Moisès Villèlia i una de Magda Bolumar, corresponents a l'època en què ambdós artistes van idear, justament en col·laboració estreta amb l’esmentat Bonet, la decoració de la Casa Gomis Bertrand.

Villèlia va dissenyar un conjunt de peces per a l'exterior, un tipus de tòtems abstractes realitzats en fibrociment. També va situar un gran mòbil que penjava de l'atri amb aigua a l'entrada de la casa, mentre que Bolumar va realitzar una de les seves característiques xarpelleres de grans dimensions al menjador de la casa.

A més de Dins per dins, el MNAC també projecta, a la sala de l’antiga llibreria, el vídeo Barbès de l’artista Randa Maroufi (Casablanca, 1987), també en el marc de l'esmentat Festival Loop. L’obra mostra un grup de dones joves –“les intruses”– que ocupen l’espai públic i reprodueixen els mateixos rols que els homes en aquests llocs: juguen a cartes, seuen a les terrasses o miren un partit de futbol sense preocupar-se pel pas del temps.

L’accés a totes dues intervencions –Dins per dins i Barbès– és gratuït amb l’entrada del Festival Loop i està també inclòs amb l’entrada general al MNAC, que té un cost de 12 euros. Podeu consultar els descomptes en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 15 novembre 2021
  • Comparteix