Tornar

Fotografia de la terrassa de la Fundació Joan Miró

La culminació d’una amistat

La Fundació Joan Miró organitza visites comentades a l’edifici projectat per Josep Lluís Sert, que és una síntesi d’art i arquitectura.

Cada primer diumenge de mes, la Fundació Joan Miró organitza una visita guiada a l’edifici que acull el llegat de l’artista, de la mà de l’associació cultural El globus vermell.

L’experiència té una durada d’una hora i un quart i ha estat especialment concebuda per aquest col·lectiu d’arquitectes, que considera l’edifici una de les obres d’avantguarda més reeixides de Josep Lluís Sert i “el marc idoni i visceralment mediterrani per albergar la millor col·lecció de Joan Miró”. Tots dos es van conèixer el 1932 i van ser amics per sempre més.

L’edifici va ser construït entre 1972 i 1975 en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Barcelona a Montjuïc. Sert i Miró –que ja havien treballat plegats al Pavelló de la República de París (1937), el Taller de Joan Miró a Mallorca (1956) i la Fondation Maeght a la Costa Blava (1964)– van treballar en el projecte des del 1968 amb la idea de fer-hi un museu inspirat en els principis de l’arquitectura racionalista i la tradició popular.

L’edifici ha estat definit com “una síntesi entre art i arquitectura”. Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, és alhora l’exponent més significatiu del treball de Sert a Barcelona durant la seva etapa americana.

L’espai museístic és concebut com un recorregut circular entorn del Pati de l’Olivera, que encadena diversos espais que s’articulen al seu voltant –en forma de promenade architecturale– a la recerca de la dimensió més llarga. La il·luminació específica de cada àmbit combina la llum zenital de les lluernes i la provinent dels tancaments vidrats. La coberta també és entesa com a espai expositiu i a més de l’atri central hi ha dos patis més, al nord i a l’est, que relacionen l’espai de la Fundació amb la visió panoràmica de la ciutat.

La visita –consistent en un itinerari comentat pels patis, les sales d’exposició, la terrassa, la biblioteca i altres espais– para especial atenció en el recorregut expositiu, la relació entre l’interior i l’exterior, la riquesa formal, l’austeritat en l’ús de materials o l’aprofitament de la llum natural.

L’activitat es realitza en català i també s’ofereix la visita adaptada per a persones amb discapacitat visual o auditiva. Podeu comprar les vostres entrades de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 29 Agost 2022
  • Comparteix