Tornar

Imatge gràfica del Grec d'enguany que recupera la figura del faune

Un Grec amb 114.316 espectadors certifica el retorn a la normalitat

El Festival d'estiu recupera l'esperit d'abans de la pandèmia i permet tancar la temporada teatral barcelonina en positiu. Alguns espectacles continuen durant l'agost.

El Grec 2022 Festival de Barcelona tanca la programació d'enguany (encara es podrà continuar veient alguns espectacles durant la primera quinzena d'agost) amb la sensació de normalitat recuperada: no ha calgut suspendre espectacles per la pandèmia, l'ocupació mitjana dels recintes teatrals ha estat d'entre el 80 % (Grec Montjuïc) i el 61 % (Grec Ciutat), s'han eliminat les restriccions i, amb una xifra total de 114.316 espectadors i espectadores, la temporada teatral barcelonina es tanca amb xifres ascendents, trencant així la tendència dels últims temps.

El Grec d'enguany ha complert la tasca de dinamitzar públics i actuar com a motor de la creació escènica, en una edició en què el públic i els artistes han pogut recuperar les sensacions de festivals previs a la pandèmia, amb grans produccions de qualitat, produccions internacionals i una tria d'artistes que han fet palès el talent local.

Amb una programació una mica més limitada que altres anys, en especial pel que fa als concerts, i integrant més que mai els veïns, associacions i establiments de restauració del Poble-sec en les propostes de la plaça de Margarida Xirgu, convertida en una autèntica àgora del festival, el Grec 2022 ha reconnectat amb les arrels recuperant el faune que durant molts anys va ser el signe d'identitat gràfica d'aquesta cita estiuenca amb el món de l'escena.

La programació d'enguany ha projectat una mirada cap a Europa i, més concretament, sobre alguns mites fundacionals del continent en muntatges que han anat des d'El Burlador de Sevilla dirigit per Xavier Albertí fins al Paraíso perdido revisitat per Helena Tornero i Andrés Lima. La llista de propostes ha inclòs també col·laboracions insòlites especialment propiciades pel Grec Festival de Barcelona com la participació de l'Escolania de Montserrat en l'espectacle d'Israel Galván, Seises, o el duet format pel cantant Salvador Sobral i el pianista Marco Mezquida.

Els espectadors i espectadores han pogut gaudir a la ciutat de grans talents internacionals (de Jane Birkin a The Wooster Group, passant per Thomas Ostermeier, Phia Ménard o Romeo Castellucci, per esmentar-ne alguns), però també han vist la feina d'artistes locals, alguns dels quals han pogut dur a l'escenari els seus espectacles, gràcies en part a les beques Barcelona Crea concedides per l'Ajuntament l'any 2021. A més, les iniciatives dels teatres de proximitat de la ciutat en combinació amb el Grec han permès veure representades o en forma de lectures dramatitzades, un seguit de creacions teatrals d'autors encara no prou coneguts que marcaran la dramatúrgia barcelonina de demà.

Igualment, han debutat en el festival nous espais com El Molino i també el recinte Av. Paral·lel, 62, que han aconseguit atraure un bon nombre d'espectadors i espectadores.

Si parlem de xifres, es calcula que 48.548 persones han assistit enguany als espectacles del Grec Montjuïc, 59.331 persones més als espectacles del Grec Ciutat i 6.437 a les activitats organitzades pel Festival. En total, s'ha venut un 16 % més d'entrades que l'any anterior quan, cal tenir-ho en compte, encara hi havia restriccions vigents.

Entre els espectacles més vistos, per xifres absolutes, al Grec Montjuïc 4.006 persones van poder veure les Tres coreografies del Nederlands Dans Theater-NDT1, 3.960 no es van voler perdre el 28 i mig de La Perla 29 i Oriol Broggi i, finalment, 3.170 van assistir a les representacions d'El burlador de Sevilla, totes tres al Teatre Grec

I entre les propostes més vistes del Grec Ciutat (en general programades durant períodes més llargs), la comèdia Quant em queda? (7.887 persones), el musical amb escenografia digital Immersive Next to Normal (5.283 espectadors i espectadores); la proposta de Jordi Casanovas Immunitat, amb 5.785 espectadors i espectadores, o la revisió d'un clàssic del segle d'Or a càrrec de Rhum & Cia i la Compañía Nacional de Teatro Clásico El diablo Cojuelo (4.677 persones).

 

El festival, després del festival

Us quedeu a la ciutat aquest mes d'agost? Doncs no us faltarà entreteniment, com a mínim durant la primera quinzena, perquè alguns dels espectacles del Grec Festival s'estenen més enllà dels dies de programació estricta. L'1 d'agost teniu la darrera sessió del Grec d'enguany a Sala Montjuïc, el cinema a l'aire lliure que s'instal·la cada any al Fossat de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc i que, aquest cop, ens proposa veure el film del director iranià Asghar Farhadi titulat Un héroe (2021), just després d'escoltar la fusió mediterrània de Yacine Belahcene i els seus músics.

Fins al 6 d'agost, Sílvia Pérez Cruz continuarà cantant-li a la interdisciplinarietat al Teatre Romea amb l'espectacle Género imposible, on la música i altres arts creen un tot, sempre amb el teló de fons de la màgica veu de l'artista. I fins al 7 d'agost, encara tenim temps de veure muntatges com Immunitat, una nova trobada amb la realitat més estricta del dramaturg Jordi Casanovas (La Villarroel); la comèdia divertidíssima i amb missatge positiu Quant temps em queda?, amb la qual la dramaturga i directora Marta Buchaca ens convida a viure la vida intensament (Teatre Goya; funcions fins al 12 d'agost); o la reinterpretació del clàssic del Segle d'Or El diablo Cojuelo (a la imatge. Foto: David Ruano), vist per la directora Ester Nadal, el dramaturg Juan Mayorga i... el col·lectiu de clowns Rhum&Cia que, aquest cop, col·laboren amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico per donar-li una volta pallassa a una coneguda peça teatral del segle XVII.

Us agrada la fotografia? Doncs potser encara no sabeu que un dels fotògrafs més famosos del segle XX, Robert Capa, no era una persona sinó dues. I una d'elles va ser una dona, Gerta Taro, que, com tantes altres, va acabar invisibilitzada. Veniu a recuperar la seva figura veient el muntatge de Sílvia Navarro titulat Negatius (a la segona imatge. Foto: Juanjo Marín) a la Sala Flyhard fins al 12 d'agost.

Finalment, us recomanem que, si encara no heu vist Immersive Next to Normal, no deixeu passar l'ocasió de passar una bona estona amb un musical d'èxit recreat amb decorats digitals i amb els actors i actrius cantant entre els espectadors i espectadores. El muntatge porta Broadway al Poblenou (Ideal. Centre d'Arts Digitals), fins al 14 d'agost.

Si voleu més informació sobre com ha estat la darrera edició del Grec 2022 Festival de Barcelona, que es donarà per tancada el 31 de juliol, consulteu el web del Festival d'estiu de Barcelona.

 

Data de publicació: Divendres, 29 juliol 2022
  • Comparteix