'Guǎnlǐ de shǒu' converteix la galeria Àngels Barcelona en un saló de bellesa
L'artista sevillana María Alcaide converteix aquests dies la galeria Àngels Barcelona en un saló de manicura i estètica per investigar, mitjançant l'art, la vida de les migrants asiàtiques que treballen en aquesta mena de negocis. Veniu-ho a veure del 5 al 27 de setembre.
María Alcaide ha estudiat Belles Arts a Sevilla, però també ha ampliat la seva formació a Eina, un centre barceloní dependent de la Universitat Autònoma, a més de París i Berlín, entre altres ciutats. La seva feina es basa en la instal·lació performativa i està lligada habitualment amb exploracions de l'entorn social o de la vida de la mateixa artista.
Així, en altres ocasions ha recreat el seu propi estudi i dormitori en una sala d'exposicions per convidar els i les visitants a compartir amb ella la seva intimitat (Would you like to tell me...), ha inventat una coreografia barrejant elements de la cultura andalusa i catalana per interpretar-les davant el Parlament de Catalunya (Baile institucional) o ha explorat les tensions entre cultures amb accions com My terrorist lover.
Ara, a Guǎnlǐ de shǒu, ens parla de les condicions laborals i de vida de les migrants asiàtiques en ciutats com Barcelona. El títol de l'exposició és, de fet, la transcripció en pinyin (la manera de pronunciar el xinès en el nostre idioma) d'una expressió que vol dir una cosa així com "les mans cuidades".
I és que, si l'art de la manicura és el protagonista en els salons de bellesa regits per ciutadanes xineses, també ho és el "saló" que María Alcaide recrea a la galeria Àngels Barcelona, on fa referència també als serveis de massatges que de vegades s'ofereixen en aquests centres.
En l'exposició, l'artista fa visibles les condicions econòmiques en les quals han de viure unes joves en una situació laboral especialment precària, però també posa l'accent en les qüestions emocionals que van íntimament lligades a la prestació de serveis relacionats directament amb el cos humà.
Mans que es toquen però els propietaris de les quals no mantenen vincles emocionals, relacions de privilegi i opressió.... Potser no us havíeu parat a pensar totes les conclusions que es poden extreure d'una visita a un dels molts centres de bellesa regentats per homes i dones orientals que trobareu a Barcelona.
Voleu saber més? Veniu el 17 de setembre, a les 19.30 h a la xerrada que, sobre l'exposició, mantindran l'artista i el comissari, investigador i escriptor Oriol Fontdevila a les instal·lacions de la galeria.
Si voleu compartir les reflexions de la María Alcaide, veniu a veure Guǎnlǐ de shǒu però, abans, consulteu el web de la galeria Àngels Barcelona.