La llengua al centre de les pràctiques artístiques
El Sant Andreu Contemporani acull la mostra col·lectiva Una exposició oral, a càrrec de Caterina Almirall, que podreu visitar fins a l’11 de gener.
Maider Aldasoro, Mayra vom Brocke, Charlotte Nordgren Sewell, Elisa Pardo Puch i weecolors són les cinc artistes que configuren Una exposició oral. La mostra, comissariada per Caterina Almirall, parteix de la llengua com un òrgan que comunica exterior i interior, enllaçant el cos amb l’entorn, i n’explora les possibilitats dins l’àmbit artístic. Si voleu descobrir-ho, teniu temps fins a l’11 de gener a l’espai Sant Andreu Contemporani, al Centre Cívic de Sant Andreu. Una mostra col·lectiva que ha comptat amb la col·laboració de La Capella i el Centre d’Art Fabra i Coats, dins de la programació del Festival Loop Barcelona 2023.
L’exposició se centra en la llengua com un múscul de la boca que es troba en una cavitat humida i fosca, plena d’olors i bacteris. Aquest membre fa que la boca no sigui únicament un forat, ja que també pot ser un punt de trobada de sabor, plaer i erotisme. La mostra defuig de la idea que l’ull —la mirada— sigui l’únic òrgan possible per acostar-se a les pràctiques artístiques. Voleu descobrir les obres que s’hi presenten?
El Acto. Axila, que robo sobaco (2023) és un projecte de Maider Aldasoro que combina vídeo, tèxtil, escultura i una posada en escena. La peça s’estructura a partir de tres vídeos El preludio, El Acto i La Victoria, tot i que només s’hi presenta el principal: El Acto. Són tres fases d’un acte sexual dut a terme per dos éssers fantàstics, híbrids entre humà i flor, i humà i insecte.
Després, descobrireu La anunciación (plano general) i La anunciación (acercamiento) dues pintures de Mayra vom Brocke, creades el 2023. L’artista explora les decisions que revelen l’enfrontament entre la matèria i els seus límits —la tela, la pintura— i l’aparença de realitat en la imatge. A través del díptic, l’artista convida a indagar en la idea de desig, en què es mostra un edèn sense Adam, un espai on no hi ha pecat.
Mother Tongue (2022) és la instal·lació tèxtil audiovisual de Charlotte Nordgren Sewell en la qual trobareu un refugi-cau-cova per reflexionar sobre les històries naturals narrades des de la llengua de la mare ossa. Les parets són un bestiari medieval, imatges d’animals reals i fantàstics brodats amb retalls de pells reciclades. Dins hi podreu escoltar un àudio que narra la història de la mare ossa tal com s’explicava al bestiari medieval, com un conte infantil.
Elisa Pardo Puch mostra tres dibuixos de grafit en paper titulats Tongue drawings (2022) que s’emmarquen en Strange Fairy Tales (2022—), un projecte que tracta de les narratives que ens travessen i que interfereixen entre nosaltres i el món. La sèrie de les llengües Tongue Drawings són l’inici d’aquest projecte en què múltiples llengües semblen moure’s, mentre s’atrauen o lluiten les unes contra les altres, i s’interrompen o s’acaricien.
Finalment, podreu conèixer l’obra Dichosa de picar (2023) de weecolors, que consisteix en nou capses de paper pensades per protegir un cos fràgil, decorades amb unes minucioses i acolorides aquarel·les que mostren diferents varietats de flors que juguen amb uns ocells.
No dubteu a visitar Una exposició oral a l’espai dedicat a l’art emergent de Sant Andreu i descobrir les obres d’aquestes cinc artistes. El Centre Cívic de Sant Andreu acull l’exposició fins a l’11 de gener, de dilluns a divendres de 9 h a 14 h i de 16 h a 21 h. Els dissabtes d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h. L’entrada és gratuïta i si voleu obtenir més informació, podeu consultar la pàgina web del Sant Andreu Contemporani.