Tornar

Una parada al mercat

Menjant canviem el món

Barcelona celebra la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible amb un munt d’activitats culturals per a tots els públics.

El 2021, Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. En aquest marc, la ciutat empeny un munt de projectes, polítiques i activitats per tal de fomentar el canvi cap a un sistema alimentari més respectuós amb l’entorn, més just, saludable i accessible, i ara, del 14 al 24 d’octubre, un gran esdeveniment ens porta un munt de raons per passar a l’acció. És la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, que amb el lema “Menjant canviem el món” i a través d’un ampli ventall de propostes culturals per a tots els públics vol divulgar els valors d’una alimentació basada en la proximitat, l’aprofitament, els productes de temporada, la reducció de residus i els drets socials, entre altres aspectes.

Un dels plats forts de la setmana és l’espectacle inaugural, un Pregó coral, musical i participatiu que tindrà lloc a la plaça Sant Jaume el 14 d’octubre i en el qual tindran veu professionals de la pesca, el transport, la cuina, l’agricultura, la ramaderia, dels mercats... És a dir, les persones protagonistes de l’alimentació sostenible. També musical és la proposta del 16 d’octubre al CCCB, on The Vegetable Orchestra sorprendrà l’audiència amb un concert que fusiona tota mena de gèneres interpretats amb instruments vegetals. El 17 d’octubre, el xou Transhumància, al Parc de la Barceloneta, divulga una antiga pràctica ramadera tradicional que encara avui es duu a terme, la de la migració estacional dels ramats a les zones de pastura. Totes aquestes activitats tenen un component reflexiu que ens fan pensar sobre les conseqüències dels nostres hàbits alimentaris, com ara el taller per prendre consciència de la nostra petjada ecològica Digues el que menges i calcula el que emets, el 17 d’octubre a la plaça del Rei. A més, la Setmana porta exposicions com ara Alimentar Barcelona. Ciutat, proveïment i salut, una mostra que posa de relleu els deu anys de treballs realitzats pel Museu d'Història de Barcelona per tal de reconstruir les necessitats alimentàries i l'abastiment de la ciutadania al llarg dels segles. La inauguració tindrà lloc el 15 d'octubre a la seu del mateix museu a la plaça del Rei. 

La Setmana és una ocasió perfecta per participar en experiències gastronòmiques basades en criteris de sostenibilitat. És l’exemple del Dinar silvestre amb viatge gastronòmic, el 16 d’octubre al Jardí dels Tarongers, i el Menú degustació amb aliments ecològics, de temporada i proximitat, el 17 d’octubre al Parc de la Barceloneta. A més, durant la Setmana es realitzaran una sèrie de tallers de cuina que s’emetran per Betevé i que exploraran la relació de l’alimentació amb diversos aspectes: l’estil de vida (18 d’octubre), la salut (dia 19), els infants (dia 20) i les emocions (dia 21). I seguint amb les activitats televisades, Betevé conduirà un cicle de cinema documental amb les pel·lícules Food for change (18 d’octubre), Seeds of freedom (dia 19), Taste the waste (dia 20), Il mare piange (día 21) i Fermentación espontánea (dia 22).

La Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible porta moltes més propostes obertes a tothom i en tota mena de formats. Trobeu tota la informació i inscripcions en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 07 Octubre 2021
  • Comparteix