Tornar

Fragment de l'obra de Fran Aleu Els vençuts que es pot veure en l'exposició

Una mirada transversal sobre l'art després de la guerra

El Museu Nacional aplega obres de Miró, Dalí, Tàpies, Joan Ponç, Giaccometti o Henry Moore, entre molts més, en l'exposició Quina humanitat?

Com van afectar la creació artística i la representació de la figura humana les guerres que van sacsejar el món durant la primera meitat del segle XX? Per saber-ho només heu de venir fins a l'11 de gener al Museu Nacional d'Art de Catalunya, que acull una mostra centrada en les creacions nascudes entre els anys 1940 i 1966 i que es pot veure fins a l'11 de febrer.

L'exposició, que porta com a títol complet Quina humanitat? La figura humana després de la guerra (1940-1966), ha estat comissariada pel doctor en Història de l'Art Àlex Mitrani i inclou més d'un centenar d'obres d'art que tenen com a tema la condició humana, retratada en unes pintures o escultures que ens parlen clarament de les esperances, la incertesa i els fracassos als quals feia front la Humanitat després de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial.

Són creadors locals (però universals), com Salvador Dalí, Joan Miró, Joan Ponç, Antoni Tàpies, Pablo Picasso, Marc Aleu (a la imatge, un fragment d'Els vençuts, 1956, de Marc Aleu. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya Col·lecció Nacional d’Art, 2019, Museu Nacional d’Art de Catalunya) i fins i tot l'escriptora Mercè Rodoreda, artistes espanyols com Antonio Saura, Manolo Millares, Roberta González o Jorge de Oteiza i, també, grans noms de l'art internacional, entre els quals Oswaldo Guayasamín, Alberto Giacometti, Henry Moore, Francis Bacon o Marino Marini, per esmentar-ne només alguns dels que participen amb les seves obres en l'exposició.

Tot plegat és un intent de projectar una mirada transversal sobre l’art de postguerra. Quin art es crea després d'un conflicte que ha deixat milions de morts, després d'un holocaust que resumeix els pitjors horrors imaginables i quan s'ha pres consciència que el món pot desaparèixer en qualsevol moment a causa del perill nuclear?

Aquesta humanitat ferida, en perill, fracassada i adolorida per la crueltat de la guerra i per un sentiment de crisi permanent, produeix les obres que veureu en aquesta mostra i que parlen alt i clar sobre una època, posen en relació creadors i creadores més coneguts i altres de més desconeguts i reflecteixen l'esperit d'un temps, sovint  amb imatges humanes figuratives, però al caire de l'abstracció.

Si voleu conèixer millor l'art de postguerra en el món del segle XX i col·locar les creacions d'artistes catalans en el context de l'art mundial del seu moment, veniu a veure Quina humanitat? La figura humana després de la guerra (1940-1966), però abans consulteu al web del Museu Nacional d'Art de Catalunya tota la informació sobre l'exposició.

Data de publicació: Dimarts, 31 Octubre 2023
  • Comparteix