Tornar

Conjunt monumental Plaça del Rei

El MUHBA de la plaça del Rei proposa un recorregut per dos mil anys d’història

El conjunt monumental engloba vestigis arqueològics i edificis que van des de la fundació de la colònia romana de Barcino fins a I’esplendor de la ciutat medieval.

L’obertura, l’any 1931, de la Via Laietana va aconsellar el trasllat i la reconstrucció pedra a pedra de la Casa Padellàs, que es trobava al carrer de Mercaders, fins a una nova ubicació a la plaça del Rei. Les obres de fonamentació de l’edifici en el nou emplaçament van deixar a la vista les restes arqueològiques d’una part important de l’antiga fundació romana de Barcino. Les excavacions subsegüents, juntament amb la rehabilitació del Saló del Tinell, van confirmar el 1943 la idoneïtat de convertir el Conjunt Monumental de la Plaça del Rei en la seu del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

La seva funció és la de conservar, estudiar, documentar, divulgar i exposar el patrimoni històric i la història de Barcelona des dels seus orígens fins als nostres dies. En l’actualitat, el MUHBA aplega una quinzena d’espais patrimonials distribuïts pels diferents barris de la ciutat.

En aquest cas concret, les restes que integren el conjunt de la plaça del Rei es remunten al segle I aC i abasten fins al Renaixement, ben entrat el segle XVI, passant per la Barchinona visigòtica del segle VII i l’empori comercial i gremial del segle XIII. El conjunt es completa amb importants edificis medievals, com ara el Palau Reial i la capella de Santa Àgata, construïda el 1302 per Jaume II. Circumstancialment, el Saló del Tinell, inaugurat el 1370 per Pere el Cerimoniós, es troba tancat fins al 15 d'octubre per muntatge d'exposició.

La visita a la Casa Padellàs pròpiament dita obre un porta al passat que s’endinsa sota terra i que permet al visitant veure la calçada rectilínia del Cardus Maximus, atansar-se a la muralla romana, entrar en una bugaderia, una tintoreria i una factoria de salaons dels segles II i III dC, visitar un celler del segle IV o resseguir la petja de la primera comunitat cristiana de la ciutat, amb el seu baptisteri, la seva església i part d’un cementiri dels segles IV a VII que formaven part del complex episcopal. A l’antic Palau Comtal s’ubica la col·lecció permanent amb més de 200 peces corresponents a l’alta edat mitjana, mentre que el pati interior de la Casa Padellàs acull les exposicions temporals dedicades a la Barcelona moderna i contemporània.

En aquests moments s’hi pot veure Barcelona flashback. Kit d'història en 100 objectes, una síntesi experimental i radicalment innovadora amb un mètode de lectura històrica interrogativa a través de les millors peces de la col·lecció del MUHBA. A més, i fins a l’1 de setembre, l’avantcambra del Tinell acull l’exposició Barcelona, port mediterrani entre oceans, que inclou el derelicte del vaixell Barceloneta I, una nau basca del segle XV trobada durant les excavacions que es van fer els anys 2006-2008 al costat de l’Estació de França, després de ser restaurat pel Centre d'Arqueologia Subaquàtica i el MUHBA

L’entrada general al conjunt monumental de la plaça del Rei i a les exposicions en cartell val 7 euros i la reduïda, 5. Es tracta, en tots dos casos, d’entrades combinades que permeten l’accés a la resta de centres del MUHBA. Les podeu adquirir directament a les taquilles o bé reservar-les per correu electrònic a l’adreça reservesmuhba@bcn.cat

Data de publicació: Dilluns, 16 Agost 2021
  • Comparteix