Tornar

Sala Barts

El projecte Músiques en Paral·lel guanya la gestió de la Sala Barts

Presentat per les cooperatives Quesoni, L’Afluent i la Sala Upload, proposa un ús intensiu de l’espai amb la conjugació de qualitat, vincle amb el sector local i internacional i nous elements de programació.

La Sala Barts obrirà una nova etapa. El projecte Músiques en Paral·lel, presentat de manera conjunta per les cooperatives Quesoni, L’Afluent i la Sala Upload (futura UTE, unió temporal d’empreses), sota la coordinació de la gestora cultural Anna Cerdà i Callís, ha obtingut la puntuació màxima en el concurs per gestionar-la. L’adjudicació resta pendent de l’aprovació en Comissió de Govern, que estudiarà la proposta la setmana vinent. L’espai municipal ha estat gestionat durant els últims anys per la productora The Project, que no s’ha presentat al concurs i a qui s’acaba la concessió el 17 d’abril vinent.

El projecte guanyador proposa un ús intensiu de la sala amb una fórmula que conjuga la qualitat, el vincle amb el sector local i internacional i nous elements de programació vinculats a l’educació, la innovació, l’experimentació i la proximitat. Les bases del concurs, sota el nom d’Espai per a la música a Barcelona, centre de programació, producció artística i cultural, suport al teixit musical, a l’entorn de la música, les arts escèniques i la creació de la ciutat, demanaven als candidats un projecte encarat a “un centre de programació, producció artística i cultural, que doni suport al teixit musical, les arts escèniques i la creació de la ciutat”.

El projecte Músiques en Paral·lel relaciona les dues sales (Sala Principal i Sala Club) amb una programació molt coherent i complementària, demostra un gran coneixement del territori i de la realitat cultural i associativa de la ciutat i presenta nombrosos vincles i compromisos d’associacions, institucions i àmbits privats amb el projecte presentat, constatats mitjançant cartes de suport molt significatives amb predisposició i voluntat d’articulació. Algunes de les cartes presentades compten amb el compromís d’entitats tan rellevants com el Taller de Músics, Xamfrà, l’ESMUC, la Fundació Tot Raval, l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya, La Marfà, La Ciutat Invisible o la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona. Així mateix, el projecte detalla la voluntat d’articular-se en comissions amb representants del sector per tal de generar un diàleg coherent, a més d’establir col·laboracions amb altres festivals i entitats i oferir polítiques de descomptes diversos per incentivar tots els públics. Les bases recullen un cànon fix anual d’un mínim de 30.000 € i un altre de variable amb percentatges que escalen en funció dels beneficis, que cal reinvertir en l’equipament (que els licitadors podien millorar a l’alça), i preveu la gratuïtat de les sales o el lloguer a preus reduïts a grups de barris propers i determinats festivals. A més, s’han de destinar 20.000 euros a projectes vinculats amb l’ensenyament i 20.000 a projectes de producció. El projecte finalista respon a aquests requisits amb una tipologia variada de beques i iniciatives.

El concurs, ineludible després de successives pròrrogues als antics concessionaris de l’equipament, s’emmarca en el desplegament de la segona mesura de govern del Pla de drets culturals, centrada en "Cultura de base i sectors culturals: dret a la creació, l’experimentació, la recerca i la producció cultural", presentada el mes de novembre passat. Dins de la mesura ja s’anunciava aquesta fórmula per a la nova etapa de la Sala Barts, com a punt de partida per a un nou programa municipal: les Cases de Cultura de Barcelona. El programa vol desplegar noves estratègies en equipaments i espais que ja tenen una trajectòria cultural i artística a la ciutat perquè esdevinguin pols de dinamització en diferents disciplines.

Data de publicació: Dijous, 24 març 2022
  • Comparteix