Tornar

Fotografia de la exposicio. Estructures formades per terra i fang.

Una nova lectura de les narratives colonials occidentals

Visiteu l’exposició de l’Espai 13, a la Fundació Joan Miró, a càrrec de Jota Mombaça i Iki Yos Piña Narváez Funes.

L’Espai 13 de la Fundació Joan Miró acull fins al 22 d’octubre El terratrèmol està intacte de Jota Mombaça (Natal, Brasil, 1991) i Iki Yos Piña Narváez Funes (Caracas, Veneçuela, 1984) que presenten una relectura crítica de les narratives colonials occidentals. L’exposició s’emmarca dins del cicle Fixacions per minut, comissariat per Yaby (Beatriz Ortega Botas i Alberto Vallejo).

La mostra és la continuació del projecte Black Eldorado (We are the earthquake), iniciat el 2020, per  Iki Yos Piña Narváez Funes i Jota Mombaça, una investigació artística de llarg recorregut sobre les narratives occidentals al voltant de la geologia, l’extractivisme i la sanació. Aquesta nova recerca que trobareu a l’Espai 13 (fotografia de Roberto Ruiz) se centra en l’agència poètica i política d’allò que és mineral, com també en la relació temporal i filosòfica que hi ha entre matèries que formen part de la terra i l’experiència encarnada dels cossos indígenes i negres Abya Yala i el Carib.

Mitjançant la ceràmica i el bahareque (un sistema de construcció ancestral amb fang), l’exposició examina processos d’escriptura no alfabètica que reemplacen les concepcions del llibre com a dispositiu narratiu occidental-colonial. També, s’hi poden veure dues peces audiovisuals que se sumen a la resta de components de l’exposició. 

El terratrèmol està intacte és la tercera de les quatre propostes expositives que reuneix el projecte Fixacions per minut que podeu veure fins al 21 de gener de l’any vinent, organitzat per la Fundació Joan Miró amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. El cicle examina el concepte de la lectura amb pràctiques artístiques actuals, per mitjà de les obres d’una selecció d’artistes locals i internacionals. 

No dubteu a visitar l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró. Us farà reflexionar sobre les narratives colonials occidentals en àmbits com l’ecologia de la mà de Jota Mombaça i Iki Yos Piña Narváez Funes, com també podreu conèixer la seva proposta de relectura de l’arxiu colonial. Aprofiteu l’estiu calorós per visitar la mostra, malgrat que teniu temps fins al 22 d’octubre. L’entrada per visitar l’espai és gratuïta, però per reservar-la heu de fer-ho des del web de la Fundació Joan Miró

Data de publicació: Dimecres, 16 Agost 2023
  • Comparteix