Tornar

Algunes de les fotografies de Jorge Ribalta que formaven part de l'exposició original

La plaça de la Gardunya es prepara per acollir el monument 'Àngels nous'

Una plaça que en els últims anys ha experimentat una reforma profunda es prepara per acollir Àngels nous, un monument en forma de fris fotogràfic fragmentat que farà referència a la transformació i a la història d'aquest espai de Ciutat Vella.

Tot neix, de fet, de l'exposició Àngels nous. Escenes de la reforma de la plaça de la Gardunya, Barcelona (2005-2018) que es va poder veure a La Virreina Centre de la Imatge l'any 2019 i que aplegava instantànies sobre el procés de transformació de la plaça que havia copsat el fotògraf i investigador Jorge Ribalta al llarg de tretze anys. El títol de la mostra (i del monument) al·ludeix a un assaig de filosofia de la història del pensador Walter Benjamin.

La transformació que va patir la plaça de la Gardunya va ser, de fet, tot un exemple de cirurgia urbanística els orígens de la qual estan en un pla encarregat per l'Ajuntament als arquitectes Lluís Clotet i Óscar Tusquets. Aquell pla es titulava Del Liceu al Seminari, va néixer els anys 80 i marcava la línia de les reformes a aplicar en diversos espais del Raval, unes reformes que, a la plaça de la Gardunya, prenien com a punta de llança l’Escola Massana

L'exposició de Ribalta mostrava, en ordre cronològic invers, una plaça en la qual, entre el 2017 i el 2018, s'acabava d'instal·lar l'Escola Massana (en les noves dependències dissenyades per Carme Pinós) però també els veïns i veïnes dels nous blocs de pisos de protecció oficial del voltant. La mostra retrocedia després en el temps, seguia les obres realitzades fa pocs anys i acabava mostrant aspectes de la història d'aquesta zona de Ciutat Vella com ara els rastres de l'antic convent gòtic de Santa Maria de Jerusalem.

Aquella mostra va ser molt ben rebuda pel veïnat. De fet, la comissió de cultura formada pels nous veïns i veïnes dels pisos va demanar portar les fotografies als espais comuns de les noves construccions que s'havien aixecat a la plaça. Així va néixer la idea de convertir aquella exposició en un monument que ajudés a fer de la plaça de la Gardunya no només un espai habitable, sinó també un espai llegible que mostrés per si mateix la seva història.

El projecte, produït per La Virreina Centre de la Imatge i la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, àrea d’Ecologia Urbana, de l’Ajuntament de Barcelona, prendrà la forma d'un gran fris fotogràfic, dividit en fragments situats al voltant de la plaça. Quan el projecte estigui acabat el mes de març, mostrarà des de les escales de veïns del carrer Floristes de la Rambla fins a la sortida de l’aparcament subterrani de la Gardunya al carrer Hospital, passant per l’interior del Mercat de la Boqueria i l’Escola Massana, unes imatges que permetran als i a les visitants fer-se una idea de la història que amara aquest espai urbà.

Àngels nous serà, doncs, un exercici de memòria històrica, però també una proposta d'experimentació sobre les noves formes de monumentalitat i, per tant, una reflexió  sobre el paper d'això que coneixem com a "monuments". I és que potser no cal que glorifiquin o facin créixer el mite al voltant d'un personatge determinat sinó que potser aquests monuments poden retre també homenatge o bé simplement representar la història, petita i quotidiana, dels ciutadans d'una gran urbs.

Si voleu més informació sobre la pròxima creació del monument Àngels nous, consulteu el web de La Virreina Centre de la Imatge.

Data de publicació: Dimarts, 23 Febrer 2021
  • Comparteix