
Poesia, performance i vih al MACBA
Cita amb l’Equipo re i Carlos Motta amb motiu de l’exposició “Carlos Motta. Pregàries de resistència”.
Dos vespres de poesia i performance al MACBA amb el vih i la sida com a temes i coincidint amb l’exposició que el centre dedica aquests dies a l’artista Carlos Motta, un colombià que documenta les condicions de vida i les lluites de les minories sexuals, ètniques i de gènere. En aquest marc, i comissariat tant pel mateix Carlos Motta com per l’Equipo re (format per Aimar Arriola, Nancy Garín i Linda Valdés), es convoca un cicle de dues jornades, els dies 19 i 20 de juny, amb el títol La internacional queer/cuir. El buit: vih. Performance. Cos social (a la imatge, una fotografia de Roberto Ruiz).
Assistireu a una trobada d’artistes i activistes entorn de la crisi del vih/sida en l’actualitat i les violències i iniquitats de les quals han estat víctimes les persones portadores i malaltes. Com acostuma a fer en les seves obres Carlos Motta, aquí, els mateixos col·lectius omplen un buit amb les seves vivències, experiències i testimoni. I ofereixen així un testimoni que s’erigeix en alternativa al relat hegemònic generat sobre el virus i la malaltia al marge de les persones que hi convivien.
Tot passa entre l’edifici Meier del Macba i l’Atri, que en aquestes accions pren un simbolisme especial. L’Atri simbolitza el buit de representació entorn del vih/sida. Així, l’arquitectura esdevé metàfora de la institucionalització i dels malestars de la nostra societat.
En la primera vetllada, el dijous, 19, trobareu associacions com SIDA STUDI i Gais Positius, una conferència-performance de l’artista Paquito Nogales, els testimonis de Supervihvents, amb els qui van viure la primera onada de la sida, el recordatori del Circo Crico sobre pràctiques de risc del nostre temps, les paraules d’Álvaro Romero i la gestualitat fascinadora de Simon(e) Jaikiriuma Paetau.
Divendres, en canvi, els convidats de la segona cita de La internacional queer/cuir us farà pensar com us sentiríeu si fóssiu Queer a Palestina o si fóssiu positiu o positiva i no tingueu accés, en la situació de blocatge actual, a la medicació que necessiteu. A més, el col·lectiu temporal format per Roma Murua, Facunda Aisa, Luciana Peña, Norma Pérez i Daniela Núñez us parlarà de cossos trans, travestis, no binàries i migrants, i de la resistència des dels marges del gènere. Nazario Díaz us parlarà sobre l’artista Pepe Espaliú (mort a causa de la sida). I Wynnie Mynerva i Alexis Lima us mostraran en què han convertit les agressions i males experiències que han viscut a causa de la raça, el gènere o la sexualitat.
Si voleu viure dues jornades en les quals les comunitats relacionades amb la crisi del vih/sida es retraten i documenten elles mateixes, no us perdeu La internacional queer/cuir. El buit: vih. Performance. Cos social, però abans consulteu al web del MACBA tota la informació al respecte.