Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Imatge d'un peix pallasso i una anèmona

De la quàntica a l’evolució

Aquest octubre, el CCCB ofereix diverses activitats per reflexionar qüestions de la física, la biologia i l’ecologia.

La ciència és cultura com també ho són l’art, les humanitats, la gastronomia i tants aspectes més de les nostres vides. Si algun equipament de Barcelona sap integrar totes les dimensions culturals i posar-les en el context de la societat d’avui, aquest és el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Propostes com l’exposició temporal Ciència fricció. Vida entre espècies companyes, combinen el coneixement científic amb altres branques del saber i la creació, i donen peu a organitzar activitats paral·leles on aprofundir en les seves temàtiques. Durant el mes d’octubre, el CCCB ens proposa diverses cites al voltant de la física quàntica, la relació de l’ésser humà amb les altres espècies, l’evolució biològica i l’ecologia.

El dilluns 4 d’octubre, el filòsof i físic David Wallace pronunciarà la conferència Vivim en un multivers?, on parlarà de les sorprenents propietats de la mecànica quàntica i com aquest món li serveix per defensar la seva interpretació sobre l’existència de múltiples universos paral·lels. Emmarcada dins del XIV Congrés Internacional d’Ontologia, la xerrada té un component filosòfic, però no és l’única activitat del mes que ens farà reflexionar sobre el coneixement que genera la ciència. El dijous 7 d’octubre, el debat El futur dels drets animals reunirà diverses veus expertes de l’àmbit universitari que posaran sobre la taula els nostres deures vers al benestar i cura de les espècies amb què compartim el planeta i de les quals depenem.

L’exposició Ciència fricció desmunta la creença que la humana és una espècie superior o més evolucionada. La mostra ens treu del pedestal per reflectir que tots els organismes presents avui la Terra són el fruit d’un llarg procés d’evolució i cap espècie s’explica per si sola; totes són igualment importants. L’origen d’aquest llarg camí remunta milers de milions d’anys enrere, amb l’aparició dels primers organismes unicel·lulars que amb el temps van anar mutant, adaptant-se a l’entorn i donant lloc a noves espècies.

Una de les persones que va contribuir més significativament a explicar l’evolució d’aquells éssers microscòpics en el camí cap a la cèl·lula eucariota (amb un nucli diferenciat) i, després, cap als organismes multicel·lulars fou Lynn Margulis, ben representada a l’exposició i protagonista de dues activitats relacionades: la conversa El llegat de Lynn Margulis, entre el microbiòleg Ricard Guerrero i la bioquímica Margaret McFall-Ngai el dimecres 13 d’octubre, i el passi del documental Symbiotic Earth, de John Feldman (Estats Units, 2017), el dijous 14 d’octubre. I també en paral·lel a l’exposició, el dissabte 16 d’octubre, a l’itinerari simbiòtic Territoris en fricció / Escoltes en mutació, la biòloga Eloïsa Matheu i la professora d’Història de la Música Carme Pardo guiaran un recorregut per conèixer el mapa sonor de Barcelona, un espai urbà on l’ésser humà i la natura cohabiten.

Trobareu tota la informació al web del CCCB.

Data de publicació: Divendres, 01 Octubre 2021
  • Comparteix