Tornar

Fotografia d’una escultura de Susana Solano.

Un recorregut retrospectiu per l’obra de Susana Solano

La Fundació Vila Casas presenta Anònims, una exposició de l'escultora barcelonina que podreu veure a partir del 2 de febrer. 

Els Espais Volart mostren l’obra d’una de les artistes més destacades de l’escena espanyola: Susana Solano (Barcelona, 1946). A l’exposició, podreu descobrir les escultures de gran format, com també fotografies i obres de paper. Així que, aprofiteu l’ocasió per submergir-vos en l’univers de Solano a la mostra Anònims, comissariada per Enrique Juncosa, que s’inaugura l’1 de febrer. 

Aquesta exposició representa la primera retrospectiva de l’artista a Barcelona, després de l’organitzada pel MACBA l’any 1999. Solano, en els seus inicis, es va dedicar a la pintura i la fusta, però aviat va explorar l’ús dels metalls i, ocasionalment, altres formats i materials com el vídeo, les gravacions de so, la cera, els plàstics o el vímet. 

Les seves obres de maduresa es distingeixen per la simplicitat geomètrica i una aparença sòlida i rotunda, amb referències constants a l’arquitectura i el paisatge, així com a la memòria d’aquestes experiències. Aquestes creacions poden evocar espais tancats, gàbies obertes o estacions termals, demostrant una habilitat per cercar ressonàncies espirituals, emocionals o líriques a través de les formes i dels materials.

Solano va exposar per primera vegada en una mostra de la Fundació Joan Miró l’any 1980 i, a finals dels vuitanta i principis dels noranta, va protagonitzar exposicions institucionals i internacionals que van tenir una bona acollida. Algunes d’aquestes es van dur a terme a CAPC de Bordeus (1987), San Francisco Museum of Modern Art (1991), Whitechapel Art Gallery de Londres (1993). També va participar en mostres col·lectives a la Bienal de São Paulo (1987), la documenta de Kassel (1987 i 1992) i a la Biennale de Venècia (1988 i 1993).

L’artista forma part d’una generació d’escultors que va assolir una gran projecció exterior com Juan Muñoz, Cristina Iglesias o Jaume Plensa. El seu llenguatge, però, es distancia d’aquests, ja que segueix la tradició espanyola que va des de Picasso i González fins a Chillida i Oteiza. A més dels descobriments de l’obra d’Anthony Caro i David Smith, o d’escultors minimalistes o postminimalistes com Richard Serra, Robert Morris i Bruce Nauman, pel seu enfocament en qüestions semàntiques i la llibertat en l’ús de materials.

No us perdeu la mostra Anònims en la qual trobareu escultures de gran format, a més de fotografies i obres sobre paper. Algunes d’aquestes peces són més conegudes, mentre que d’altres ho són menys o, fins i tot, inèdites. L’exposició romandrà oberta fins al 14 de juliol als Espais Volart i l’horari és de dimarts a dissabte, d’11 h a 19 h i els diumenges, d’11 h a 14 h. El preu de l’entrada general és de 8 € i, si voleu comprar-la, podreu fer-ho a la pàgina web de la Fundació Vila Casas

A la imatge: © Susana Solano, Anomabu, 2000.

Data de publicació: Dimarts, 23 Gener 2024
  • Comparteix