Tornar

Atles de Biodiversitat de Barcelona

La riquesa natural de la ciutat

Una jornada en línia al voltant de la flora i la fauna urbanes per presentar les noves capes de l’Atles de Biodiversitat de Barcelona.

Sabríeu dir quin és el barri de Barcelona que allotja un major nombre d’espècies animals i vegetals? Quins ocells fan niu a Sant Martí de Provençals? A quin espai del Poblenou s’han identificat més espècies de papallona? O a quins racons de la ciutat podeu trobar exemplars d’un arbre típic de la muntanya mitjana com l’avet? Gràcies a l’Atles de Biodiversitat de Barcelona, un recurs web de l’Ajuntament de Barcelona obert a tothom, podeu trobar respostes a preguntes com aquestes i adquirir nous coneixements per gaudir de la natura de la ciutat. Ara, l’Atles incorpora noves capes que amplien la informació sobre la flora i la fauna de l’urbs. Per presentar-les, s’ha organitzat un acte en línia centrat en la natura urbana, el dilluns 26 d’octubre.

Margarita Parés, cap del programa de Biodiversitat de l’Ajuntament, presentarà les noves capes. Fins ara, l’atles proporcionava informació geolocalitzada dels arbres, les plantes dels espais verds i els ocells que niuen a la ciutat. Amb la recent actualització, les noves capes incorporen dos grups d’animals: les papallones i els vertebrats diferents dels ocells. Però a més, amb l’actualització s’afegeixen a l’atles espais que concentren un ampli nombre d’espècies. Un d’ells són les basses naturalitzades, és a dir, fonts, estanys i altres elements on s’acumula aigua que es manté a través de diverses espècies animals i vegetals, la qual cosa permet prescindir dels tractaments químics. L’altra novetat són les comunitats vegetals, conjunts de plantes que conviuen en un espai amb unes condicions particulars. Són exemples d’aquestes comunitats les pinedes de pi pinyer o la vegetació rupícola que creix en murs, parets de cases velles i roques.

L’acte, a més de la presentació de l’atles, inclou un debat entre el periodista ambiental José Luis Gallego i el biòleg Jordi Baucells, director de l’Institut Català d’Ornitologia, els quals reflexionaran sobre la riquesa natural de Barcelona, com gestionar-la i els seus beneficis per a les persones i el medi ambient. A més, la ciutadania i les entitats també quedaran representades a l’esdeveniment a través d’un espai reservat per a la intervenció d’un grup de treball del verd i la biodiversitat de la xarxa Barcelona + Sostenible.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 22 Octubre 2020
  • Comparteix