Tornar

Imatge de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, 1340-1343, Llibre del Consell.

Els secrets històrics de les espelmes de cera a la catedral de Barcelona

Fins al 16 de maig, podeu visitar una exposició sobre la producció i el consum de cera a l’edat mitjana, comissariada pels historiadors Lluís Sales i Carles Vela.

Quins usos van donar els nostres avantpassats a les espelmes de cera? Aquesta qüestió s’explora a la mostra Tota la cera que crema. Les espelmes a la catedral de Barcelona a l’edat mitjana que tracta sobre el comerç, l’ús i la producció de cera al temple entre els segles XIV i XVI. L’exposició ha estat organitzada per l’Arxiu de la Catedral de Barcelona amb la col·laboració del Museu Diocesà de Barcelona.

Tota la cera que crema consta de dues parts: d’una banda, podreu conèixer el procés de la cera a la planta baixa de la Casa de l’Almoina i, d’altra banda, els dijous, podreu fer una visita inèdita a l’antiga cambra on s’elaborava la cera de la Catedral de Barcelona.

Al llarg del recorregut, descobrireu tota mena de curiositats relacionades amb els usos que es feia de la cera. Des del procés d’importació, fins al moviment artístic que hi havia al darrere de la producció, passant per les diferents tipologies i colors. També s’hi destaca la significació que va tenir dins la litúrgia cristiana medieval, convertint-se en producte de luxe de gran valor. Cal tenir en compte que les espelmes estaven fetes d’un material molt preuat: la cera d’abella. 

La sala on antigament s’obrava la cera va ser habilitada poc abans del 1518 amb el propòsit d’internalitzar el procés de manufactura de les candeles i els ciris. Els visitants hi trobareu el forn original i alguns dels atuells que servien per tractar la cera i fabricar les espelmes. Al costat de la cambra, hi ha una sala annexa amb materials i textos diversos.

Si voleu explorar quins eren els motius i els moments per encendre les espelmes de cera en el passat, així com les formes de reciclar-les, els encarregats de transportar-les i de vendre-les, no dubteu a veure la mostra. 

La visita de la Casa de l’Almoina es pot fer de manera gratuïta de dilluns a diumenge, de 9.30 h a 19.45 h. Per altra part, l’antiga cambra on s’obrava la cera a la Catedral de Barcelona, així com la sala que hi ha annexa sobre l’exposició, es podran visitar els dijous (excepte el 25 d’abril i el 16 de maig) amb reserva prèvia. El preu de l’entrada és de 9 € i podeu comprar-la des del web de la Catedral de Barcelona. També podeu consultar el web del Museu Diocesà de Barcelona.

Imatge: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, 1340-1343, Llibre del Consell. 

Data de publicació: Divendres, 29 març 2024
  • Comparteix