Tornar

El cartell que anuncia les activitats de Roma com a ciutat convidada de la Mercè

Tots els camins de la Mercè porten a Roma

Com a ciutat convidada d'enguany, Roma serà una de les protagonistes de la Mercè 2022. Música, cinema, dansa i fins i tot els titelles ens parlaran en aquesta edició sobre la capital italiana.

Barcelona i Roma són grans urbs mediterrànies, lligades per una història i una cultura compartides. La Mercè celebra en aquesta edició de la festa els llaços que les uneixen convidant la capital italiana a la festa major, del 23 al 26 de setembre. Voleu arribar a Roma? Doncs veniu a Mercè 2022.

La cultura i el talent romans marcaran l'esperit de la festa, com passa cada any, des del 2007, amb els i les artistes de la ciutat convidada en cada ocasió. És una de les maneres que té Barcelona d’estrènyer els llaços i compartir projectes amb grans urbs de tot el món. Aquest cop trobareu propostes relacionades amb Roma al festival Mercè Arts de Carrer, però també al Mercè Música, al Festival Pirotècnic Internacional, a la Filmoteca i en una plaça de la Mercè convertida en un cinema a la fresca.

I és que la capital italiana és una de les ciutats que més sovint ha retratat el cinema. Trobarem alguns exemples en les tres sessions a la fresca que s’organitzen a la plaça de la Mercè: un espectacle audiovisual dedicat al compositor de bandes sonores Ennio Morricone (1928 - 2020) i, els dies següents, en col·laboració amb la Casa del Cinema de Roma, la projecció dels films Roma, de Federico Fellini, i La grande bellezza, de Paolo Sorrentino. Si voleu més cinema italià, en trobareu una mostra en els dos films adreçats a la canalla que projectarà durant la festa la Filmoteca de Catalunya: Umberto D, de Vittorio de Sica, i la pel·lícula d’animació Trash, de Luca Della Grotta i Francesco Dafano.

De Vinicio Capossela a Rachele Andrioli

Però els concerts són algunes de les activitats més icòniques de la festa major. Entre la pila d’actuacions previstes aquests dies, a l’avinguda de la Catedral hi haurà un concert de Mannarino, un intèrpret de cançó molt conegut al país veí; i un altre de Vinicio Capossela (al Teatre Grec), un dels grans del folk i la cançó italiana, que té una llarga trajectòria de més de trenta anys d’èxits i que porta a Barcelona un xou que s’ha vist per tota Itàlia, però encara no havia sortit mai del país.

La festa musical italiana continua al Teatre Grec de Montjuïc, que Rachele Andrioli omple amb veus femenines en l’espectacle polifònic Coro a Coro. Ara bé, si parlem de música italiana, molts i moltes pensareu en Mina. Les seves cançons sonaran enguany en el concert que cada any ofereix a la plaça Major de Nou Barris l’Orquestra Simfònica Vozes, durant el qual escoltarem la mezzosoprano Marta Valero repassant el repertori de la diva italiana. En un format més íntim, els jardins del Doctor Pla i Armengol seran l’escenari d’un concert del músic italià Paolo Angeli i el seu folk contemporani.

El Mercè Arts de Carrer, el gran festival dedicat al circ, les propostes teatrals de carrer i la dansa en les seves formes més diverses, torna a ser un dels eixos principals de la Mercè. I aquí trobareu mostres de dansa com If You Were a Man, una coreografia de Mauro Astolfi que posen en escena quatre ballarins de la companyia italiana Spellbound Contemporary Ballet i que ens parla sobre l’escolta i els silencis. Del mateix coreògraf, la companyia ofereix també un duet titulat A Better Place, que podrem veure al parc de la Ciutadella. Si us agrada la dansa, però, no us podeu perdre el taller de pizzica (una dansa tradicional italiana de la família de la tarantel·la) titulat La ronda di Pizzica. 

Encara sota el paraigua del MAC Festival, teniu una cita amb el Marlon Banda Show, en què la música, el teatre i l’humor es barregen en una festa del ritme i la irreverència. I si voleu dir adeu a Roma... quan visiteu el parc de la Ciutadella, busqueu a la zona de cuines sobre rodes l’Orquestrina Caramelle, perquè munten un espectacle titulat Arrivederci Roma.

Però si la tradició escènica italiana té un nom, és el de la commedia dell’arte, poblada per personatges com el famós Pulcinella. D’aquesta tradició beu el Teatre San Carlino (a la imatge), un centre de creació de teatre de titelles romà nascut el 1968. Veniu a veure’ls actuar a l’espectacle Pulcinella in Favola i descobrireu uns titelles que enfonsen les arrels en la millor tradició del teatre napolità.

La presència de Roma, però, s’estendrà fins als cels nocturns de la ciutat. El Festival Pirotècnic Internacional els tornarà a pintar de llum i de colors en un espectacle que es podrà seguir des de l’Espigó del Gas de la platja de la Barceloneta i que, enguany, molt probablement tindrà la participació d’una empresa pirotècnica romana.

El Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), finalment, reobre les restes de l'antiga Barcino per recordar-nos que Barcelona va ser fundada, ara fa més de 2.000 anys, com a colònia romana i que, per tant, la creació de la ciutat té molt a veure amb els habitants de l'antiga Roma. 

Si no us voleu perdre cap de les propostes de Roma a la Mercè, consulteu tota la informació al web de la festa major de Barcelona.

 

Data de publicació: Dijous, 21 juliol 2022
  • Comparteix