Tornar

Can Felipa

Un viatge al Poblenou industrial

Seguiu la ruta dels vestigis industrials del 22@ per endinsar-vos a la Barcelona del segle XIX.

El nombre de fàbriques que hi havia al Poblenou durant el desenvolupament de la indústria tèxtil va ser tan gran que van començar a anomenar al barri com el “Manchester català”. La creació de dues línies de ferrocarril que connectaven el port i la seva activitat amb els edificis industrials de la zona el van convertir en un dels motors econòmics més importants del país. A causa de la crisi dels anys seixanta i la caiguda en picat del sector tèxtil els edificis van haver de reinventar-se i adaptar-se a les noves necessitats de la ciutat. D’aquesta manera, van començar a utilitzar-se com a centres d’art o seus d’empreses d’innovació tecnològica, però sempre conservant les seves façanes i característiques arquitectòniques originals. Si seguiu la ruta dels vestigis industrials 22@ recomanada per Visit Barcelona, podreu gaudir d’un viatge al Poblenou industrial i descobrir els edificis que van formar part del seu pla de renovació urbana.

Una de les primeres parades de l’itinerari són dues de les antigues fàbriques del barri, que actualment s’han adaptat a un nou ús. A Can Ricart, la que va ser una de les primeres fàbriques d’estampació de cotó de Catalunya, encara s’hi conserven la nau principal, la torre adossada i una nau que avui s’usa com a espai de creació artística. A la vora, al carrer Pallars, hi trobareu Can Felipa, l’antiga fàbrica tèxtil que us captivarà amb la seva façana de mansardes i finestrals immensos. En l’actualitat, aquest edifici acull l’Arxiu Històric del Poblenou, un Centre Cívic i, a le seves golfes, un teatre.

Als anys 70 del segle XIX, Andreu Gili i Guardiola va construir La Fama, també coneguda com a Can Gili Vell. Aquesta antiga farinera comptava amb un molí i es dedicava a l’elaboració de blat. A finals dels anys 2000 es va reformar i va passar a ser un conjunt d’oficines i habitatges on els únics elements originals que es conserven són l'edifici industrial principal, la torre i la xemeneia. Podreu observar des de l’exterior la seva bellesa i entendreu perquè va ser un dels edificis industrials més destacats del barri del Poblenou de l’època.

Una de les parades més recomanades és la de Ca l’Alier, una fàbrica tèxtil reconvertida en un edifici intel·ligent que incorpora sensors i dispositius per a una gestió eficient i, dins del projecte 22@, és considerat com un dels edificis més sostenibles i compromesos amb el medi ambient. A més, és la seu de la Fundació Barcelona Institute of Technology Habitat, un centre d'emprenedoria i innovació tecnològica.

Si seguiu la ruta dels vestigis industrials 22@ visitareu altres edificis com: Ca l’Aranyó, Can Canela, Can Jaumandreu, la Macosa, la Torre de les Aigües del Besòs i Can Folch. Feu un viatge en el temps i gaudiu del turisme industrial per contemplar i descobrir l’arquitectura de la Barcelona del segle XIX. Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 30 Agost 2022
  • Comparteix