Tornar

El Sol

Vivint amb la nostra estrella

Arriba al CosmoCaixa una exposició sobre el Sol, coorganitzada amb el Science Museum de Londres.

Des dels primeríssims orígens de la humanitat, la nostra espècie ha admirat el Sol com a font de llum, de calor, de vida, d’inspiració. Venerat com a deïtat i utilitzat per comptar el pas del temps, l’astre ha estat objecte d’estudi des de les civilitzacions més antigues. Ara, el CosmoCaixa, revela tots els secrets que la ciència ens ha permès descobrir sobre la nostra estrella i quina ha estat l’íntima relació que hem mantingut amb ella. Ho fa del 22 de març al 16 d’octubre amb l’exposició El Sol. Vivint amb la nostra estrella, organitzada conjuntament amb el Science Museum de Londres.

Després de passar per museus del Regne Unit i altres països del món, l’exposició aterra a Barcelona amb una col·lecció de més d’un centenar d’objectes que testimonien la nostra relació amb el Sol al llarg de la història, des que era concebut com un astre que girava al voltant de la Terra (aleshores considerada centre de l’Univers) fins a ser un més dels milers de milions d’estels d’una galàxia qualsevol. A la mostra, aquesta relació s’exposa entorn de quatre àmbits temàtics: la mesura del temps, l’ús de la seva energia, la seva relació amb la salut i el Sol com a element d’estudi en astrofísica.

Una esfera armil·lar del segle XVI que representa el moviment dels astres al voltant de la Terra, un astrolabi islàmic, col·lectors d’energia solar o prototips de reactors nuclears són alguns exemples dels objectes que es poden contemplar a l’exposició. Un conjunt d’instruments que expliquen un llarg recorregut a la cerca de respostes. Des que adoràvem el Sol com a déu, passant pels diferents aparells d’observació emprats per estudiar-lo, fins que hem après a convertir la seva radiació en energia neta i sostenible. De fet, la mostra també ens fa mirar cap al futur, amb els avenços per reproduir la fusió nuclear que manté viva l’estrella i que es planteja com una font d’energia neta i inesgotable, i ens porta de viatge a la superfície solar a través d’una espectacular instal·lació immersiva amb imatges reals de l’astre rei.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 16 març 2022
  • Comparteix