Menu


Presentació

Poesia, per sobre de tot

Recentment, la vida ens ha sotmès a una dura prova. Ha alterat la nostra rutina diària, la nostra quotidianitat, i per un temps ens ha imposat unes pautes de relació que ens han obligat a renunciar a actes socials i comunitaris. I, si bé molts d’aquests actes s’han hagut d’ajornar, la ciutat ha sabut superar les limitacions i mantenir activa la seva agenda cultural. Perquè l’art i la cultura formen part de l’ADN de Barcelona, són béns essencials per al manteniment de les seves fortaleses, aliment per al coratge.

En aquestes circumstàncies, la poesia ha estat més viva que mai. Els recitals i les lectures poètiques han arribat al conjunt de la ciutadania, s’han fet sentir a les llars amb tota la seva força i la seva veritat. La poesia ha estat salvaguarda de la llibertat creativa, font d’esperança i de satisfacció. Ho és ara i ho ha estat sempre. I sempre ho serà.

Ha arribat el moment que tornem a gaudir de la poesia en comunitat, que ens reunim totes i tots per escoltar-la i per sentir-la. Aquesta edició de Barcelona Poesia potser tindrà una significació especial, però en realitat només fa més evident el que ja sabíem: que la poesia fa bategar la ciutat. Celebrem-ho.

 

Joan Subirats

Tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat

 

Barcelona Poesia. Presentació 

La  vint-i-tresena edició de Barcelona Poesia serà recordada sempre com l’edició que vam haver d’ajornar a causa d’una pandèmia que ho ha trasbalsat tot, o gairebé. Tanmateix, volem que sigui evocada també per la qualitat de les propostes que acull; per això hem treballat contra la incertesa per aconseguir un programa que, si bé conserva la majoria d’actes que teníem previstos per al mes de maig, n’incorpora d’altres, perquè no podem ni volem fer com si res no hagués passat. Tot el contrari, els efectes d’aquest virus han contagiat un programa que es fa ressò no només de les urgències que s’han manifestat darrerament, sinó també de les lluites a les quals la poesia ha de sumar-se. Per aquest motiu, podrem trobar-nos al recital amb música “Comiats”, una sort de ritual on diversos poetes provaran de dir allò tan difícil i vital que és l’adeu, i presentarem una proposta escènica que reivindica, a través de la paraula, la importància de totes (totes!) les vides: “El nostre vent bufa”.

L’any 2020 és l’any en què celebrem el 50è aniversari de la mort d’un poeta fonamental, Josep Carner. A Barcelona Poesia l’efemèride es tradueix en una taula rodona que vol revisar la seva transcendència, el vigor d'una obra que segueix produint devocions i aversions a ultrança. Com que apostem pels debats i la reflexió pausada –necessàriament presencial, segurament–, acollim també una conversa amb el poeta i filòsof Jorge Riechmann i dues taules rodones més: “Que és un vers al segle XXI?” i “L’arbre i el bosc”. Com que sabem la importància que té reconèixer tot allò que hem heretat, ens afegim als homenatges a Maria Antònia Salvà amb “Som tantíssimes”, ara que celebrem 150 anys del seu naixement, i festegem l'obra que ens ha llegat Joan Perucho, en l’any del seu centenari, amb el “Romanç de les històries naturals”. Així mateix, Marc Rosich i la companyia Crea Moviment estrenaran en exclusiva un espectacle a partir dels poemes per a infants de Salvador Perarnau.

De l’honorança als qui no hi són, als quals afegim Lorca, Estellés, Verdaguer i Pepe Sales, a la reivindicació de les veus poètiques contemporànies en tots els seus formats: heus aquí un dels eixos que expliquen un programa que, avui més que mai, sap fins a quin punt ens cal recordar –literalment, tornar a passar pel cor– per poder convocar el futur que volem. Per això a Barcelona Poesia trobarem la música de Seward en diàleg amb poetes i artistes com Lluís Calvo o Núria Martínez-Vernis, l’spoken word de Marçal Font i Laura Sam, els versos de Cèlia Sànchez-Mústich i Chantal Poch, el cantautor alcoià Hugo Mas acompanyat pels magnífics Cavallo, la paraula feta dansa de les Terres de l’Ebre i un combat de poesia improvisada amb els millors glosadors del país.

Per no saturar el calendari cultural autumnal, hem decidit de sumar esforços amb la Biennal del Pensament i compartir el calendari fins més enllà de la mera coincidència de dates, de manera que farem la inauguració i la clausura plegats. Obrirem amb una proclama del flamant Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Enric Casasses, que també farà el concert de presentació del seu darrer disc dintre del festival, i amb la poeta i novel·lista Margaret Atwood, que conversarà per videoconferència amb la periodista Anna Guitart. Tancarem amb un espectacle ple de sapiència i joventut (que, de vegades, no són termes antagònics), un cant d'empenta i vivor a diverses veus, amb una selecció de poetes destacats de tot el món: Koleka Putuma, Farah Chamma, Elias Knorr, Francesco Deiana, Ellen Deckwitz, Guim Valls, Laia Carbonell, David Leo García i Ashle Ozuljevic. Un plat fort!

Pel que fa als espais, la contingència ens obliga a concentrar-nos i reduir propagacions. Les seus principals seran els  jardins de la Misericòrdia,  el verger del Museu Frederic Marès i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. A més, enguany també hi haurà poesia a l’espai de la xarxa, amb una vintena de poetes que ens descobriran altres veus i propostes contemporànies que no ens hauríem de perdre.

Amb el convenciment que la poesia ens és necessària, i amb la voluntat de fer, tal com proposa la imatge d’enguany, de la pell, el rostre i la mirada un espai de versos propici al tacte, l’edició de Barcelona Poesia 2020 és i haurà de ser memorable. Encomanem-nos a la poesia!

Josep Pedrals i Mireia Calafell

Comissaris BCNPoesia 2020


©Ajuntament de Barcelona